Algılanan şef imajı ve algılanan restoran imajının memnuniyete etkisi: Yemek deneyimi beklentisinin aracılık rolü
The effect of perceived chef image and perceived restaurant image on satisfaction: The mediating role of food experience expectation
  1. Tez No: 914296
  2. Yazar: FERDA YELİZ ÇUBUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM ARMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Şef İmajı, Restoran İmajı, Deneyim, Memnuniyet, Chef Image, Restaurant Image, Experience, Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Tez çalışması kapsamında İstanbul'da faaliyet gösteren lüks restoranları deneyimleyen müşterilerin algılanan şef imajı ve algılanan restoran imajı doğrultusunda oluşan yemek deneyimi beklentilerinin memnuniyetlerini etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda altı adet hipotez belirlenmiştir. Araştırmanın evreni, İstanbul'da bulunan lüks restoran işletmelerini tercih eden 18 yaşın üzerindeki tüketiciler oluşturmaktadır. Nicel araştırma yaklaşımının uygulandığı araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği uygulanmıştır ve 523 anket analiz edilmiştir. Araştırmada; tanımlayıcı analizler, doğrulayıcı faktör analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, belirlenen altı hipotez de kabul edilmiş; algılanan şef imajı ve algılanan restoran imajının memnuniyete etkisinde yemek deneyimi beklentisinin kısmi aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis study, it is aimed to determine the factors affecting the satisfaction of customers who experience luxury restaurants operating in Istanbul and their food experience expectations formed in line with the perceived chef image and perceived restaurant image. In this regard, six hypotheses were determined. The population of the research consists of consumers over the age of 18 who prefer luxury restaurant establishments in Istanbul. In the research in which the quantitative research approach was applied, the survey technique was used as the data collection tool and 523 surveys were analyzed. In the research; Descriptive analyses, confirmatory factor analysis, correlation analysis and regression analysis were performed. As a result of the analysis, all six hypotheses were accepted; It was determined that dining experience expectation had a partial mediating role in the effect of perceived chef image and perceived restaurant image on satisfaction.