Üniversite öğrencilerinde benlik saygısı ile depresyonarasındaki ilişkide sosyal medya bağımlılığının aracı rolü
The intermediary role of social media addiction in the relationship between self -esteem and depression in university students
- Tez No: 914337
- Danışmanlar: DR. BİNGÜL SUBAŞI HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Benlik Saygısı, Depresyon, Sosyal Medya, Addiction, Self -Esteem, Depression, Social Media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Hızla gelişen teknoloji ile hayatımıza giren sosyal medyanın gereğinden fazla kullanılıp bağımlılık derecesine gelmesi birçok psikolojik problemleri de beraberinde getirmektedir. Sosyal medyanın bağımlılık derecesinde kullanımı ile ortaya çıkan problemler arasında bireylerin benlik saygısında azalma ve depresyon seviyelerinde yükselme yer almaktadır. Bu kapsamda araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinde benlik saygısı ile depresyon arasındaki ilişkide sosyal medya bağımlılığının aracı rolünün incelenmesidir. Araştırmanın evreni Kıbrıs'ta yaşayan bireylerden oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemi ise uygun örnekleme yöntemi ile 18 yaş ve üzeri 563 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Katılımcılara online olarak Sosyodemografik Bilgi Formu, Katılımcı Bilgi Formu, Aydınlatılmış Onam Formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı 3 Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri II Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırma bulgusunda katılımcıların beck depresyon ile sosyal medya bağımlılığı puanları arasında pozitif yönlü ve istatiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu bulunmuştur. Buna göre bireylerde beck depresyon puanları arttıkça sosyal medya bağımlılığı puanları artmakta; beck depresyon puanları azaldıkça sosyal medya bağımlılığı puanları azaldığı bulunmuştur. Katılımcıların benlik saygısı puanları ile sosyal medya bağımlılığı puanları arasında negatif yönlü ve istatiksel olarak anlamlı olmayan ilişkiler bulunmuştur. Katılımcılarda beck depresyonun sosyal medya bağımlılığını pozitif yönde yordadığı bulunmuştur. Bu bağlamda psikologlar tarafından bireylere depresyon üzerine klinik destek verilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
The fact that the social media, which comes into our lives with rapidly developing technology, is used more than necessary and reaches the degree of addiction brings many psychological problems. Among the use of social media at the degree of addiction, the decrease in the self -esteem of individuals and an increase in depression levels. In this context, the aim of the study is to examine the role of social media addiction in the relationship between self -esteem and depression in university students. The universe of the study was composed of individuals living in Cyprus. The sample of the study consists of 563 university students aged 18 years and older with the appropriate sampling method. The Sociodemographic Information Form online for the participants were used as the tool collection tool of Sociodemographic Information Form, Participant Information Form, illuminated consent form, social media addiction scale, Rosenberg self -esteem 3 scale and Beck Depression Inventory II. In the finding of the research, there were positive and statistically significant relationships between Beck depression and social media addiction scores of the participants. Accordingly, as Beck depression scores increase in individuals, social media addiction scores increase; Social media addiction scores decreased as Beck depression scores decreased. Negative and statistically non -significant relationships were found between the self -esteem scores of the participants and the social media addiction scores. In the participants, Beck depression positively predicted social media addiction. In this context, it is recommended that individuals give clinical support to individuals by psychologists.