The effects of alcohol on second language speaking performance
Alkolün ikinci dil konuşma performansına etkileri
- Tez No: 914415
- Danışmanlar: PROF. DR. ERVİN KOVAčEVİć
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: alkol, sözcüksel karmaşıklık, yabancı dil olarak İngilizce, sözcüksel yoğunluk, sözcüksel çeşitlilik, alcohol, lexical complexity, lexical density, lexical diversity, lexical sophistication
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: International University of Sarajevo
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez, alkol kullanımının ikinci dil olarak İngilizce sözlü dilinin sözcüksel karmaşıklık düzeyi üzerindeki etkilerini analiz etmektedir. Teorik ağırlıklıdır. Alkol kullanımı ve sözcüksel ifadelere ilişkin varsayımlar, kanıtlanmış bilgiler ve deneysel veriler içermektedir. Makalede açıklayıcı bilgiler ve alkolün etkileri yer almaktadır. İngilizcenin doğası, sözcüksel karmaşıklığa ilişkin ayrıntılı bilgi, daha önce yayınlanmış alkol ve dilin ilişkisi üzerine çalışmaları ve yazar tarafından gerçekleştirilmiş deneyi ele alır. Deney alkolün etkisinde ikinci dil olarak İngilizce konuşanların sözcüksel karmaşıklık düzeyini ölçer. Deney Bosna Hersek'in Saraybosna kentinde gerçekleştirilmiştir. Türkiye'den, Bosna Hersek'ten ve Polonya'dan 15 katılımcı deneyde yer almıştır. Katılımcılardan soruları alkolsüz, az alkollü ve çok alkollü durumlarında cevap vermeleri istenmiştir. Bulguların analizi, ikinci dili konuşanların Sarhoş olduklarında daha fazla İngilizce konuştuğu ve daha fazla kelime kullandıkları yönünde olmuştur. Sözcük yoğunluğu arttıkça sözcüksel çeşitlilik ve sözcüksel karmaşıklık düzeyleri artmıştır, bu durum alkol alımıyla azalmıştır. Son olarak bu tez bir tartışma ve sonuç sunmaktadır ve gelecekteki çalışmalara rehberlik etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the effects of alcohol use on the lexical complexity level of oral output within English as a second language speakers. It is focused on theoretical assumptions, proven knowledge, and experimental data on alcohol use and lexical complexity. The paper provides descriptive information and the effects of alcohol, the nature of the English detailed information regarding lexical complexity, previous studies about the relevance of alcohol and language, and an experiment. The experiment measures the English lexical complexity level of L2 speakers under the influence of alcohol. The experiment was conducted in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina and it consists of 15 participants from Bosnia and Herzegovina, Turkey, and Poland. The participants were asked to answer questions in sober, slightly intoxicated, and intoxicated states. The analyses of findings indicate that L2 speakers of English talk longer and use more words when they are intoxicated. While the level of lexical density increases, the levels of lexical diversity and lexical sophistication decrease with alcohol intake. Finally, this thesis offers a discussion and conclusion to guide future studies.