Farelerde CdTe Kuantum Nokta Nanopartiküllerinin Testis ve Epididimis Dokularında Birikimi ve Birikim Sonucu Oluşan Olumsuz Değişimlere Mitokinon, Timokinon ve Silimarinin Etkisi
Accumulation of cdte quantum dot nanoparticles in testicular and epididymis tissues in mice and the effect of mitoquinone and thymoquinone silymarin on the negative changes occurring as a result of accumulation
- Tez No: 914424
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: antioksidan, kuantum nokta, mitokinon, oksidatif stres, silimarin, timokinon, antioxidant, quantum dot, mitoquinone, oxidative stress, silymarin, Thymoquinone
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Nanopartiküllerin kullanım alanları giderek arttığı için, insan vücudunun giderek daha fazla maruz kaldığı bu partiküllerin vücutta oluşturduğu toksisite de giderek önemli bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmamızda CdTe kuantum nokta nanopartikülleri uygulanan farelerin testis ve epididimisinde oluşabilecek histopatolojik ve biyokimyasal olumsuz değişikliklere kuvvetli antioksidanlar olarak bilinen mitokinon, timokinon silimarinin etkinliği araştırılmıştır. Çalışmada 5 gruptan oluşan 33 erkek Swiss fare kullanıldı. G1-Kontrol (n=5); G2-CdTeKuantum Nokta (KN) (10mg/kg) (n=7); G3- Silimarin (100 mg/kg) + KN (10mg/kg) (n=7); G4- Mitokinon (MitoQ) (5 mg/kg) + KN (10mg/kg) (n=7); G5-. timokinon(5 mg/kg) + KN (10mg/kg) (n=7) Etken maddeler tek doz şeklinde ip olarak enjekte edildi. Antioksidan uygulamasından 2 saat sonra kontrol grubunun dışındaki gruplara CdTe KN tek doz iv olarak kuyruk veninden enjekte edildi. Kontrol grubunda ise tek doz fizyolojik salin iv olarak kuyruk veninden enjekte edildi. Enjeksiyonların bitiminden itibaren 24 saat sonra hayvanlar sakrifiye edildi ve testis epididimis ve kan doku örnekleri alındı. Dokuların hiperspektral ve konfokal mikroskop görüntüleri incelendi, ICP-MS analizi ve Cd+2 ölçümü yaptırıldı. Genel histopatolojik değerlendirme yapıldı, Cd+2 birikimi Anti MT-2A antikoru ile, inflamatuvar yanıt Anti MT-MMP 2 ve 9 antikorları ile, proliferatif yanıt Anti Ki-67, apopitoz değerlendirmesi anti kaspaz-8 ve 9 antikorları ve TUNEL yöntemiyle flüoresan mikroskopta yapıldı. Serum örneklerinde toplam antioksidan (TAS) ve toplam oksidan (TOS), testesteron seviyelerine bakıldı. CdTe KN uygulanan grupta da silimarinin, mitokinon ve timokinon uygulanan gruplarda da testis ve epididimis dokularında morfolojik bir değişiklik görülmemiştir. İmmünflüoresan sonuçları değerlendirildiğinde ise CdTe KN grubunda kontrol grubuna göre inflamasyon ve apopitozda bir artış görüldü. Silimarinin mitokinon ve timokinon uygulanan dokularda CdTe KN uygulanan gruba kıyasla MT-MMP2, MMP 9, Kaspaz 8, Kaspaz 9, TUNEL pozitif hücre oranını ve MT-2A işaretlenmesi daha az olmakla birlikte kontrol grubuna göre daha yüksekti., TAS (p=.509), TOS (p=.588) veOSİ (p=.491) açısından çalışma grupları arasında anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuçlar incelendiğinde, CdTe KN uygulamasından önce mitokinon, timokinon ve silimarin ile yapılan ön tedavisinin testis ve epididimis dokularında oksidatif stresi azaltabildiği, apopitozu ve inflamasyonu azaltarak koruyucu etki sağlayabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
As the usage areas of quantum dots increase, the toxicity caused by these particles to which the human body is exposed more has become an important issue. In this study, the effectiveness of mitoquinone, thymoquinone and silymarin, known as a strong antioxidant, on the histopathological and biochemical changes that may occur in mice treated with CdTe quantum dot nanoparticles was investigated. 33 male Swiss mice were used in the study consisting of 5 groups. G1-Control (n=5); G2-CdTe Quantum Dot (QD) (10mg/kg) (n=7); G3- Silymarin (100 mg/kg) + QD (10mg/kg) (n=7); G4- Mitoquinone (MitoQ) (5 mg/kg) + QD (10mg/kg) (n=7); G5- thymoquinone (5 mg/kg) + QD (10mg/kg) (n=7) The active ingredients were injected ip as a single dose. 2 hours after the antioxidant application, a single dose of CdTe KN was injected iv through the tail vein to groups other than the control group. In the control group, a single dose of physiological saline was injected iv through the tail vein. 24 hours after the end of the injections, the animals were sacrificed and testicular epididymis and blood tissue samples were taken. Hyperspectral and confocal microscope images of the tissues were examined, ICP-MS analysis and Cd+2 measurement were performed. General histopathology evaluation was performed, Cd+2 accumulation with Anti MT-2A antibodies, inflammatory response with Anti MT-MMP 2 and anti MMP 9 antibodies, proliferative response with Anti Ki-67, apoptosis evaluation with anti caspase-8 and anti caspase-9 antibodies. and performed under a fluorescent microscope using the TUNEL method. Total antioxidant (TAS), total oxidant (TOS) and testosterone levels were measured in serum samples. No morphological changes were observed in the testis and epididymis tissues in the CdTe CN treated group and in the silymarinine, mitoquinone and thymoquinone treated groups. Immunofluorescence results showed an increase in inflammation and apoptosis in the CdTe CN group compared to the control group. Although MT-MMP2, MMP 9, Caspase 8, Caspase 9, TUNEL positive cell rate and MT-2A labelling was less in the tissues treated with silymarin, mitokinone and thymokinone compared to the CdTe CN group, it was higher than the control group. No significant difference was found between the study groups in terms of TUNEL positive cell ratio, TAS (p=.509), TOS (p=.588) and OSI (p=.491). The results showed that pre-application of silymarin with mitoquinone and thymoquinone before CdTe CN application can relatively reduce oxidative stress in testis and epididymis tissues and may provide protective effect by reducing apoptosis and inflammation.