Serbest zamanlarında yürüyüş yapan bireylerin başarılı yaşlanma ve sağlık çıktılarına ilişkin algıları (Gönen ilçesi örneği)
Perceptions of successful aging and health outcomes of individuals who walk in their leisure time (Example of Gönen district)
- Tez No: 914545
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN TÜKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Turizm, Sports, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Zaman, Serbest Zaman, Sağlık Çıktıları, Başarılı Yaşlanma, Yürüyüş, Time, Leisure Time, Health Outcomes, Successful Aging, Walking
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez, Gönen ilçesinde serbest zamanlarında yürüyüş yapan bireylerin başarılı yaşlanma ve sağlık çıktıları üzerindeki algılarını incelemektedir. Araştırmada, bireylerin yürüyüş yapma alışkanlıklarının fiziksel, psikolojik ve sosyal sağlık algıları üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmanın örneklemi, kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen 314 katılımcıdan oluşmaktadır. Veriler, yüz yüze uygulanan anketler aracılığıyla toplanmış ve SPSS programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde frekans dağılımları, normallik testleri, t-testleri, ANOVA ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, düzenli yürüyüş yapan bireylerin sağlık algılarının daha yüksek olduğunu ve başarılı yaşlanma sürecine olumlu katkı sağladığını göstermektedir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre, rekreasyonda algılanan sağlık çıktıları ile başarılı yaşlanma arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Haftalık yürüyüş sıklığı arttıkça bireylerin yaşam kalitesinde ve sağlık algılarında artış olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra, sosyal destek ve bireysel özgürlüğün yaşlı bireylerin aktif yaşamlarını sürdürmelerinde önemli bir rol oynadığı ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçları, düzenli yürüyüş gibi serbest zaman aktivitelerinin teşvik edilmesinin, yaşlı bireylerin sağlık algılarını ve yaşam doyumlarını artırmada kritik bir unsur olduğunu göstermektedir. Çalışmada elde edilen bulgular, serbest zaman aktivitelerinin yaşlı bireylerin fiziksel ve zihinsel iyilik hallerini desteklediğini ve başarılı yaşlanma sürecine önemli katkılar sağladığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, sağlıklı yaşlanmayı desteklemek amacıyla düzenli yürüyüş gibi serbest zaman aktivitelerinin yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the perceptions of successful aging and health outcomes among individuals who engage in walking during their leisure time in the Gönen district. The study evaluates the impact of walking habits on physical, psychological, and social health perceptions. The sample consists of 314 participants selected using the convenience sampling method. Data were collected through face-to-face surveys and analyzed using the SPSS software. Frequency distributions, normality tests, t-tests, ANOVA, and correlation analyses were conducted. The findings indicate that individuals who engage in regular walking have higher health perceptions and contribute positively to the process of successful aging. Correlation analysis results show a significant positive relationship between perceived health outcomes in recreation and successful aging. It was observed that as the frequency of weekly walking increased, participants reported improvements in their quality of life and health perceptions. Additionally, social support and personal freedom play a significant role in helping elderly individuals maintain an active lifestyle. The study results highlight that promoting leisure activities, such as regular walking, is crucial in enhancing health perceptions and life satisfaction among elderly individuals. The findings indicate that leisure time activities contribute significantly to the physical and mental well-being of elderly individuals, promoting a successful aging process. In conclusion, the study suggests encouraging the widespread adoption of leisure activities such as walking to support healthy aging.