6 Şubat 2023 Kahramanmaraş (Pazarcık) merkezli deprem sonrası konteyner kentte kalan kadınların yaşam deneyimleri: Adıyaman ili örneği
Life experiences of women living in container cities after the February 6, 2023 Kahramanmaraş (Pazarcık) centered earthquake: The case of Adıyaman province
  1. Tez No: 914583
  2. Yazar: NİDA BAŞAK TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL ONUR SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğal Afet, Deprem, Kadın, Kahramanmaraş Depremi, Konteyner Kent, Natural Disaster, Earthquake, Women, Kahramanmaraş Earthquake, Container City
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Kadın ve Aile Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türkiye en etkin deprem kuşakları arasında yer alması sebebiyle geçmişte birçok deprem yaşamıştır. Can kaybı ve maddi hasarın en fazla olduğu depremler olmaları sebebiyle 2023 Kahramanmaraş Depremleri, 1999 Marmara Depremi ve 1939 Erzincan depremi unutulmayanlar arasındadır. Bu çalışma 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Adıyaman ilinde depremi yaşayan kadın depremzedelerin konteyner kentteki yaşam deneyimlerini konu almaktadır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak Adıyaman ilinde kurulan K-12 ve K-15 isimli konteyner kentlerde yaşayan 20 kadın ile yapılmıştır. Görüşmelerden ortaya çıkan ve tekrarlanan temalar; kadınların günlük yaşamları, güvenlik ve özel ihtiyaçları, konteyner kent hizmetlerini değerlendirmeleri, kadınların sorunları ve gelecek beklentileri, konteyner kentlerin iyileştirmeleri üzerine değerlendirmeleri olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda; ev işleri, çocuk bakımı, hasta bakımı, konteynerin temizliği, aile üyelerinin beslenmesinin kadınlar tarafından sağlandığı görülmüştür. Konteyner kentte güvenlik ve mahremiyetin kadınlar açısından büyük önem kazandığı, depremin korkusunu atlatmaları üzerinde konteynerde kalmalarının büyük etkisinin olduğu ancak konteyner kentlerde tanımadıkları insanlar ile bir arada yaşamalarından dolayı endişeli oldukları anlaşılmıştır. Konteynerlerin küçük olması sebebiyle kadınlara ait özel bir alanın bulunmadığı, çocukların aileleri ile birlikte uyumalarının aile mahremiyetine yönelik olumsuzluklar içerdiği, konteynerlerin bitişik konumlanması ve ses yalıtımının olmaması sebebiyle kendi ailelerine ve çevredeki ailelere yönelik mahremiyetin olmadığını düşündükleri ve kadınların öz bakımlarını yaparken zorlandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın sonuç ve öneriler kısmında kadın depremzedelerin deneyimlerinden yola çıkılarak önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey is located in one of the most active earthquake zones in the world, and throughout its history, it has experienced many earthquakes. Among these, the 2023 Kahramanmaraş Earthquakes, the 1999 Marmara Earthquake, and the 1939 Erzincan Earthquake are particularly unforgettable due to their high death tolls and significant material damage. This study focuses on the experiences of female earthquake survivors living in container cities in the Adıyaman province after the February 6, 2023, Kahramanmaraş-centered earthquakes. The study was conducted using semi-structured interviews, one of the qualitative research methods, with 20 women living in the K-12 and K-15 container cities established in Adıyaman. The recurring themes identified from the interviews include: women's daily lives, security and special needs, their evaluation of container city services, their problems and future expectations, and their assessments on improvements needed in the container cities. As a result of the study, it was found that women were responsible for household chores, child care, patient care, container cleaning, and ensuring the nutrition of family members. The importance of security and privacy for women in the container cities was emphasized. It was also noted that staying in the container city had a significant impact on helping women overcome the fear of the earthquake. However, they were anxious about living with unfamiliar people in the same space. Due to the small size of the containers, there was no private space for women. The fact that children had to sleep with their families created negative implications for family privacy. Additionally, the positioning of the containers next to each other and the lack of sound insulation led women to feel that privacy was absent both within their own family and in relation to the surrounding families. Women also reported difficulties in maintaining their personal hygiene.In the conclusion and recommendations section of the study, suggestions are provided based on the experiences of female earthquake survivors.