Artırılmış gerçeklik destekli biyoloji öğreniminin lise öğrencilerinin akademik başarılarına, motivasyonlarına, ders akışına kapılmasına ve tutumlarına etkisi
The Effect of augmented reality supported biology learning on high school students'academic achievement, motivation, engagement in the course flow and attitudes
- Tez No: 914612
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLATİF KABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Bilim ve Teknoloji, Biyoloji, Anatomy, Science and Technology, Biology
- Anahtar Kelimeler: MAG, Artırılmış gerçeklik, yapay zeka, akışa kapılma, motivasyon, tutum, akademik başarı, biyoloji eğitimi, anatomi eğitimi, MAG, Augmented reality, Artificial intelligence, immersion, motivation, attitude, academic achievement, biology education, anatomy education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, 11. sınıf biyoloji dersinin 'Sinir Sistemi' ünitesinde artırılmış gerçeklik kullanımının öğrencilerin tutumuna, akademik başarısına, derse olan motivasyonuna ve ders akışına kapılmasına etkisini incelemektir. Çalışmada, birbirinden bağımsız farklı türdeki liselerde biyoloji dersinde dolaşım sistemleri konu başlığı sinir sistemi, endokrin sistem ve duyu organları ile ilgili AG ders materyalleri hazırlanarak, 3B etkileşimli sanal modeller kullanılarak ders içinde öğretim materyali olarak sunulmuştur. Bu materyallerin kullanımı ile öğrencilerin dersin akışına kapılma düzeyine, tutumlarına, derse olan motivasyonlarına ve ders süreci sonundaki akademik başarılarına etkisi araştırılmıştır. Yöntem: Araştırmada karma yöntem araştırmalarından açıklayıcı desen kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, Biyoloji dersine yönelik motivasyon anketi, MAG uygulamalarına yönelik tutum anketi, dersin akışına kapılma ölçeği ve MAG görüşme formu kullanılmıştır. İlk aşamada nicel yöntemlerle öğrencilerin derse yönelik motivasyonlarını belirlemeye yönelik testler uygulanmıştır. İkinci aşamada, ders sonunda öğrencinin MAG destekli derse yönelik tutum, akışa kapılma ve akademik başarısına etkisini ölçmek amacıyla test uygulanmıştır. Üçüncü aşamada ise elde edilen sonuçların nedenlerini açıklamak amacıyla her deney sınıfından 2 öğrenci olmak üzere toplam 6 öğrenci ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada öğretme yöntemi bağımsız değişken; tutum, akışa kapılma, motivasyon ve akademik başarı bağımlı değişkenlerdir. Deney ve kontrol grupları rastgele belirlenmiştir. Yarı deneysel desen olarak belirtilen eşleştirilmiş rastgele desende ilgili çalışmaların sonuçları, araştırmacının deneyimleri, uzman görüşleri, kuramlar ve imkânlar çerçevesinde deney ve kontrol grupları oluşturulmaktadır. Çalışmanın örnekleminde Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 1 Fen Lisesi (Deney Grubu 53, Kontrol Grubu 55), 1 Anadolu Lisesi(Deney Grubu 27, Kontrol Grubu 29) ve 1 Meslek Lisesi (Deney Grubu 19, Kontrol Grubu 15) olmak üzere toplam 3 okul 198 öğrenciden oluşan 11. Sınıf biyoloji dersi alan öğrenciler yer almıştır. Bulgular: Akademik başarı testinin analizi sonucunda Anadolu Lisesinde MAG uygulamaları deney ve kontrol grupları arasında anlamlı fark ortaya çıkarken, Fen Lisesi ve Meslek Lisesinde anlamlı bir etki bulunmamıştır. 3 lise türünde de MAG uygulamaları derse karşı olan motivasyonu ve tutumu geliştirir. 3 lise türünde de biyoloji eğitiminde MAG uygulamalarının kullanımı öğrencinin dersin akışına kapılmasına ve odaklanmasını artırmıştır. Sonuçlar: MAG uygulamalarının biyoloji dersi sinir sisteminde kullanımı öğrencinin motivasyonunu ve tutumunu olumlu yönde geliştirir. Öğrencinin dersin akışına kapılmasını ve daha iyi odaklanmasını sağlar.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to examine the effect of using augmented reality in the 'Nervous System' unit of 11th grade biology course on students' attitude, academic achievement, motivation and immersion in the course flow. In the study, AR course materials related to the nervous system, endocrine system and sensory organs in the subject of circulatory systems in the biology course in different types of independent high schools were prepared and presented as teaching materials in the course using 3D interactive virtual models. With the use of these materials, the effect of these materials on the students' level of immersion in the course, their attitudes, their motivation towards the course and their academic achievement at the end of the course was investigated. Method: Explanatory design from mixed method research was used in the study. Academic achievement test, motivation questionnaire for Biology course, attitude questionnaire for MAG practices, immersion scale and MAG interview form were used as data collection tools. In the first stage, quantitative tests were applied to determine students' motivation towards the course. In the second stage, at the end of the course, a test was applied to measure the effect on the student's attitude towards the MAG-supported course, immersion and academic achievement. In the third stage, interviews were conducted with a total of 6 students, 2 students from each experimental class, to explain the reasons for the results obtained. In this study, teaching method was the independent variable; attitude, immersion, motivation and academic achievement were the dependent variables. Experimental and control groups were randomly assigned. In the paired randomized design, which is defined as a quasi-experimental design, experimental and control groups are formed within the framework of the results of related studies, the researcher's experiences, expert opinions, theories and opportunities. The sample of the study consisted of 11th grade biology course students consisting of 198 students from 3 schools (1 Science High School (Experimental Group 53, Control Group 55), 1 Anatolian High School (Experimental Group 27, Control Group 29) and 1 Vocational High School (Experimental Group 19, Control Group 15) affiliated to Erzurum Provincial Directorate of National Education. Findings: As a result of the analysis of the academic achievement test, while there was a significant difference between the experimental and control groups in Anatolian High School, there was no significant effect in Science High School and Vocational High School. In all 3 high school types, MAG applications improve motivation and attitude towards the course. In all 3 high school types, the use of MAG applications in biology education increased the student's immersion and focus. Conclusions: The use of MAG applications in the nervous system of the biology course improves student motivation and attitude positively. It allows the student to get into the flow of the lesson and focus better.