Kripto varlıkların muhasebeleştirilmesi ve vergilendirilmesi
Accounting and taxation of crypto assets
- Tez No: 914625
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEDET İĞDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Kripto Varlık, Dijitalleşme, Blok Zincir, Muhasebe, Vergi, Crypto Asset, Digitalization, Block Chain, Accounting, Tax
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Hukuki bir düzenlemesi bulunmayan, ancak mevcut para anlayışını köklü bir şekilde değiştirme potansiyeline sahip olan kripto, yani dijital paraların piyasa içindeki tanına bilirliği ve etkisi her geçen gün artmakta ve yüksek talep nedeniyle değerlerinde olağanüstü bir artış gözlemlenmektedir. Günümüzde piyasada varlıklarını sürdüren kripto paraların, gelecekte yasal bir çerçeve altında faaliyet göstermeye devam edecekleri öngörülmektedir. Bu nedenle, kripto paralarla gerçekleştirilen işlemlerin muhasebeleştirilmesi ve raporlanması kaçınılmaz hale gelmektedir. İlk olarak, kripto paraların temelini oluşturan Blok Zinciri Teknolojisi'nin çalışma prensipleri açıklanmış, bu teknolojinin sağladığı faydalar ve yaşamımıza olan potansiyel etkileri ele alınmıştır. Kripto para birimlerinin çeşitleri detaylı bir şekilde incelenmiş, gelişim süreçleri aktarılmış ve avantajları ile dezavantajları kapsamlı bir şekilde açıklanmıştır. Çalışma hem kavramsal hem de literatürdeki çalışmalar olarak kripto paralar hakkında gerekli bilgilere sahip olunması açısından önem kazanmaktadır. İlerleyen zaman içerisinde kripto varlıkları uygulama açısından muhasebeleştirilmesi ve vergilendirilebilme aşamaları örnek kayıt ve değerlendirmelerle açıklanmaya çalışılmaktadır. Kripto varlıkların kullanım amaçları doğrultusunda muhasebeleştirilmesi ve akabinde vergisel boyutunun tespit edilmesi gerektiği sonucu elde edilmektedir. Bu çalışma, kripto varlıkların muhasebeleştirilmesi ve vergilendirilmesi adına yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağı amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The recognizability and impact of crypto, that is, digital currencies, which do not have a legal regulation but have the potential to radically change the current understanding of money, are increasing day by day in the market and an extraordinary increase in their value is observed due to high demand. It is predicted that crypto currencies, which continue their existence in the market today, will continue to operate under a legal framework in the future. For this reason, accounting and reporting of transactions carried out with crypto currencies becomes inevitable. First, the working principles of Blockchain Technology, which forms the basis of crypto currencies, are explained, the benefits provided by this technology and its potential effects on our lives are discussed. The types of crypto currencies are examined in detail, their development processes are conveyed and their advantages and disadvantages are explained comprehensively. The study is important in terms of having the necessary information about crypto currencies both conceptually and as studies in the literature. In the future, the accounting and taxation stages of crypto assets in terms of application are tried to be explained with sample records and evaluations. It is concluded that crypto assets should be accounted for in line with their intended use and then their taxable dimensions should be determined. This study aims to contribute to the studies to be carried out on the accounting and taxation of crypto currencies.