Problem çözme stratejileri öğretiminin ortaokul öğrencilerinin süreç becerilerine etkisi
The effect of teaching problem solving strategies on the process skills of middle school students
- Tez No: 914655
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHER MANDACI ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Problem Çözme, Problem Çözme Stratejileri, Matematiksel Süreç Becerileri, Problem Solving, Problem Solving Strategies, Mathematical Process Skills
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Problem çözme becerisi hayatın her alanını ilgilendiren en önemli becerilerden biridir. Karşılaştığı problemleri çözebilen bireylerin hayat başarısının da yüksek olacağı için problem çözme becerisinin kazanılması bireyin hayat başarısını arttırma noktasında önemlidir. Bu araştırmanın konusu“problem çözme stratejileri (PÇS)”; amacı ise“matematikte PÇS öğretiminin ortaokul öğrencilerinin süreç becerilerine etkisini”tespit etmektir. Araştırmada karma araştırma yöntemi öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma verileri; matematiğe yönelik tutum ölçeği (MYTÖ), PÇS testi, PÇS ve becerileri ölçeği, matematik problemi çözme tutum ölçeği (MPÇTÖ) ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kayseri‟deki biri temel eğitim diğeri özel eğitim kurumu (Bilsem) olan iki okulda 6. sınıfta eğitim gören 51 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubundaki öğrencilere 16 ders saati süren“PÇS”eğitimi verilmiştir. Süreç sonunda öğrencilerin PÇS‟yi kullanma düzeyleri ile matematiksel süreç becerileri değerlendirilmiştir. Deney grubu öğrencilerinin bu becerilerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artışın olduğu görülmüştür. Eğitim sonunda kızların PÇS başarı puanlarının erkeklere oranla daha fazla arttığı gözlenmiştir. Deney grubu öğrencilerinin akıl yürütme, ilişkilendirme ve iletişim süreç becerileri puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artışın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bilsem‟li öğrencilere verilen PÇS eğitimi bu öğrencilerin de PÇS başarılarını artırmıştır. Fakat bu artış istatistiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Bilsem‟li olmayan öğrencilerin PÇS başarı puanlarının Bilsem öğrencilerine göre daha çok artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Anne-baba eğitim düzeyi ile öğrencilerin problem çözme becerileri arasında pozitif yönde ilişki gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Problem solving skills are one of the most important skills that concern every aspect of life. Since the life success of individuals who can solve the problems they encounter will be high, acquiring problem-solving skills is important in increasing the life success of the individual. The subject of this research is“problem solving strategies (PSS)”; Its aim is to determine“the effect of PSS teaching in mathematics on the process skills of secondary school students”. A mixed research method, pretest-posttest control group experimental design was used in the research. Research data; It was collected using the attitude scale towards mathematics, PSS test, PSS and skills scale, mathematics problem solving attitude scale and semi-structured interview form. SPSS program was used to analyze the data. The study group of the research consists of 51 students studying in the 6th grade in two schools in Kayseri, one of which is a basic education institution and the other is a private education institution (Bilsem). Students in the experimental group were given“PSS”training lasting 16 lesson hours. At the end of the process, students' levels of using PSS and their mathematical process skills were evaluated. It was observed that there was a statistically significant increase in these skills of the experimental group students. At the end of the training, it was observed that girls' PSS success scores increased more than boys. It was concluded that there was a statistically significant increase in the reasoning, association and communication process skills scores of the experimental group students. PSS training given to Bilsem students also increased their PSS success. However, this increase was not statistically significant. It was concluded that the PSS success scores of non-Bilsem students increased more than Bilsem students. A positive relationship was observed between parents' education level and students' problem-solving skills.