Hastanemizde noninvaziv mekanik ventilasyon kullanılan servis hemşirelerinin bilgi düzeyinin ölçülmesi
Measuring the knowledge level of ward nurses using noninvasive mechanical ventilation in our hospital
- Tez No: 914700
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EDİZ SARIHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Noninvaziv Mekanik Ventilasyon (NIMV), Hemşire Bilgi Düzeyi, Yoğun Bakım Hemşireliği, Solunum Desteği, Eğitim ve Bilgi Düzeyi, Non-invasive Mechanical Ventilation (NIMV), Nursing Knowledge Level, Intensive Care Nursing, Respiratory Support, Training and Knowledge Level
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Noninvaziv mekanik ventilasyon (NIMV), invaziv girişimler olmaksızın maske aracılığıyla pozitif basınçlı solunum desteği sağlayan önemli bir tedavi yöntemidir. Bu çalışmanın amacı, Turgut Özal Tıp Merkezi'nde görev yapan hemşirelerin NIMV konusundaki bilgi düzeylerini değerlendirmektir. Yöntem: Hemşirelerin NIMV bilgi düzeylerini ölçmek için Tarhan ve arkadaşları tarafından 2015 yılında geliştirilen ve Yıldız ve arkadaşları tarafından 2022'de güncellenen bir anket kullanılmıştır. Anket, Turgut Özal Tıp Merkezi'nde NIMV kullanılan servis ve yoğun bakım birimlerinde çalışan 154 gönüllü hemşireye uygulanmış; hemşirelerin demografik verileri ve bilgi düzeyleri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmamız, bazı faktörlerin hemşirelerin NIMV bilgi düzeylerini anlamlı derecede etkilediğini göstermiştir. Özellikle yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin bilgi düzeyi, diğer kliniklerde çalışanlara göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p < 0.05). Ayrıca, eğitim almış hemşirelerin bilgi düzeyinin, eğitim almamış olanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p < 0.01). Yaş, cinsiyet ve eğitim durumu gibi demografik değişkenler ile bilgi düzeyi arasında anlamlı fark bulunmamakla birlikte, deneyim süresinin bilgi düzeyini olumlu etkilediği tespit edilmiştir. Sonuç: Eğitimli ve deneyimli bir hemşire ekibinin, NIMV uygulamalarının etkinliğini artırmada kritik bir rol oynadığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, NIMV uygulamalarının yapıldığı kliniklerde gerekli teknik ve fiziksel olanakların sağlanması ve düzenli hizmet içi eğitimlerin yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Non-invasive mechanical ventilation (NIMV) is an important therapeutic approach providing positive pressure respiratory support via a mask without the need for invasive procedures. This study aims to assess the knowledge levels of nurses working at Turgut Özal Medical Center regarding NIMV. Methods: A questionnaire developed by Tarhan et al. in 2015 and updated by Yıldız et al. in 2022 was used to measure the nurses' knowledge levels about NIMV. The survey was administered to 154 volunteer nurses working in wards and intensive care units where NIMV is utilized at Turgut Özal Medical Center. Demographic data and knowledge levels of the nurses were comprehensively analyzed. Results: The study found that certain factors significantly influence nurses' knowledge levels regarding NIMV. Specifically, nurses in intensive care units exhibited significantly higher knowledge levels compared to those in other departments (p < 0.05). Additionally, nurses who had received training showed a considerably higher knowledge level than those without training (p < 0.01). Although no significant differences were found in knowledge levels based on demographic variables such as age, gender, and educational background, years of experience positively correlated with higher knowledge levels. Conclusion: An educated and experienced nursing team is crucial in improving the efficacy of NIMV applications. Therefore, it is recommended that clinical settings equipped for NIMV ensure the necessary technical and physical resources and provide regular in-service training.