Hristiyan ikonografisinde Gadarini Mucizesi betimleri
Depictions of the Miracle of the Gadarene in Christian iconography
- Tez No: 914724
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ İNANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Gadarini Mucizesi, Geraia, Gergeia, İsa, Şeytan Çıkarma, Demon, İkonografi, Gadarene Miracle, Gergesane demoniac, Christ, Exorcism, Legion, Iconography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bizans Sanatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
İncillerde İsa'nın pek çok mucize gerçekleştirdiği geçmektedir. İyileştirme mucizeleri içerisinde körlerin, kötürümlerin, cüzzamlıların iyileştirilmesi gibi birçok iyileştirme mucizesi bulunmaktadır. Kötü ruhların esiri olmuş kişilerin iyileştirilmesi bir birbirinden farklı altı anlatı şeklinde geçmektedir. İnsan bedeninin şeytanlar tarafından esir alındığı bu mucizelerde İsa, kişiyi kötü ruhlardan kurtararak onun iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Dört İncil'den Markoi, Luka ve Matta İncillerinde yer alan Gadarini Mucizesi'nde iie İia, inian bedeninden kötü ruhu çıkartıp onu domuz iürüiünün içeriiine girmesini sağlayarak kişiyi iyileştirmektedir. Gadarini Mucizesi, Hristiyan Tasvir sanatı'nda el yazmalarında, duvar resimlerinde, mozaiklerde, küçük el sanatlarında yer almıştır. Sahneler kronolojik bir sırayla ve konularına göre ayrılarak incelenmiştir. Konumuz olan Gadarini Mucizesi, sinoptik İncil anlatılarında yer alan şekliyle farklı dönemlerdeki önemli eserleri ikonografik anlamda değerlendirilmiş ve Hristiyan sanatındaki yerini açığa çıkarmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Gospels mentSon that Christ performed many miracles. Among the healing miracles, there are many instances such as the healing of the blind, the lame, and the lepers. Furthermore, the healing of individuals possessed by evil spirits is described in six dSfferent narratives. In these miracles where human bodies were possessed by demons, Christ helps the individual by freeing them from the evil spirits. Moreover, in the Miracle of Gadarene, which is included in the four Gospels of Mark, Luke and Matthew, Christ heals the person by removing the evil spirit from the human body and allowing it to enter the herd of swine. The Miracle of the Gadarene has been depicted in Christian Art in manuscripts, wall paintings, mosaics, and minor arts. The scenes were examined in chronological order and separated by subject. Our study on the Miracle of the Gadarene evaluates its depiction in significant works from different periods, according to the Synoptic Gospel narratives, and aims to reveal its place in Christian art.