Sürdürülebilirlik çerçevesinde çevresel maliyetler: Bibliyometrik analiz
Environmental costs in the framework of sustainability: Bibliometric analysis
  1. Tez No: 914904
  2. Yazar: HAVVA GÜL GÖKALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZE ESMERAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Muhasebesi, Çevresel Maliyetler, Bibliyometrik Analiz, Sürdürülebilirlik, Yeşil Muhasebe, Environmental Accounting, Environmental Costs, Bibliometric Analysis, Sustainability, Green Accounting
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Sanayileşme, hızlı nüfus artışı, kırsal kesimden kente göç olaylarının artması, çarpık kentleşme ve benzeri nedenlerden dolayı hava, su, toprak ve atık kirliliği, erozyon, orman varlığının azalması gibi çevresel sorunlar tüm dünya için önemli boyutlara ulaşmış, işletmelerin ve başta yatırımcılar olmak üzere tüm paydaşların da çevre bilinci ile hareket etmelerini zorunlu kılmıştır. Bu durum işletmelerin üretim yaparken sürdürülebilir çevreci politikalar doğrultusunda hareket etmelerini gerektirmiştir. Sürdürülebilirlik; Çevresel, Sosyal ve Yönetişimsel (ÇSY) unsurlardan oluşan, işletmelerin insan ihtiyaçlarını karşılaması sürecinde gelecek kuşakların haklarını da dikkate alması, bu doğrultuda hareket etmesi ile ilgili hesap verilebilirlikle ilgili bir kavramdır. Çevre muhasebesi ise işletmelerin paydaşlarına çevre ile ilgili yüksek kalitede bilgiler üretmesi, şeffaf olması, risk ve fırsatlarını ortaya çıkarması, doğru raporlama yapması için bir araçtır. Sürdürülebilirlik muhasebesi, yeşil muhasebe olarak da bilinen çevre muhasebesi; işletmelerin yapmış oldukları faaliyetlerin maliyetlerine, çevresel maliyetleri dâhil etmesi, bu maliyetleri kaydetmesi, sınıflandırılması ve raporlanmasıdır. Bu çalışmanın amacı öncelikle işletmelerde sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada kritik bir rol oynayan çevre ile ilgili kavramları açıklayarak, çevresel maliyetlerin muhasebe sistemlerinde nasıl ele alındığını belirlemektir. Bu kapsamda çevresel maliyetler ve bu maliyetlerin muhasebeleştirilmesinin, lisansüstü çalışmalarda ne ölçüde ele alındığının tespiti için bibliyometrik analiz yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Environmental problems such as air, water, soil and waste pollution, erosion, decrease in forest existence due to industrialisation, rapid population growth, increase in migration from rural areas to urban areas, unplanned urbanisation and similar reasons have reached important dimensions for the whole world, making it obligatory for businesses and all stakeholders, especially investors, to act with environmental awareness. This situation has required businesses to act in line with sustainable environmental policies while producing. Sustainability is a concept related to accountability consisting of Environmental, Social and Governance (ESG) elements, taking into account the rights of future generations in the process of meeting human needs and acting in this direction. Environmental accounting is a tool for businesses to produce high quality information about the environment to their stakeholders, to be transparent, to reveal risks and opportunities, and to report accurately. Environmental accounting, also known as sustainability accounting, green accounting, is the inclusion of environmental costs in the costs of the activities carried out by the enterprises, recording, classifying and reporting these costs. The aim of this study is to explain the concepts related to the environment, which plays a critical role in achieving sustainability goals in enterprises, and to determine how environmental costs are handled in accounting systems. In this context, bibliometric analysis was conducted to determine the extent to which environmental costs and accounting of these costs are addressed in postgraduate studies.