Opioid kullanım bozukluğu tanılı hastalardadamgalanma, benlik saygısı ve cinsel işlevbozukluğu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between stigma, self-esteem, and sexual dysfunction in patients with opioid use disorder
  1. Tez No: 915003
  2. Yazar: SHUKRULLAH NIAZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BÜLENT YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, cinsel işlev bozukluğu, damgalanma, opioid, Opioid, self-esteem, sexual dysfunction, stigma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çalışmamızın amacı Opioid Kullanım Bozukluğu (OPKB) tanılı hastalarda damgalanma, benlik saygısı ve cinsel işlev bozukluğu arasındaki ilişkinin incelenmesidir. YÖNTEM: Çalışma Sakarya Eğitimi ve Araştırma Hastanesi (SEAH) Erişkin Yataklı Arındırma Merkezi polikliniğinde yürütüldü. Çalışmaya OPKB tanılı, buprenorfine naloxone kombinasyon tedavisi ile en az üç aydır remisyonda olan, içleme ve dışlama kriterlerini karşılayan yüz dört (104) hasta dahil edildi. Çalışmaya dâhil edilen tüm hastalara Sosyodemografik Veri Formu (SDVF), Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ), Madde Aşerme Ölçeği (MAÖ) ve Opiyat Yoksunluk Ölçeği (OPYÖ), Rozenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ), Madde Kullanımda Damgalanma Mekanizma Ölçeği, Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ), Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRCDÖ) uygulandı. BULGULAR: Bu çalışmanın sonuçlarına göre bağımlılık şiddeti ve damgalanma ile cinsel işlev bozukluğu arasında pozitif anlamlı ilişki bulunurken, benlik saygısı ve cinsel işlev bozukluğu arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. SONUÇ: OPKB tanılı bireylerde hastalık şiddeti artıkça, cinsel işlev bozukluğu artmaktadır. Ayrıca OPKB tanılı bireylerin cinsel işlevleri içselleştirilen ve algılanan olumsuz tutumlarla ilişkili görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the relationship between stigma, self-esteem, and sexual dysfunction in patients with opioid use disorder INTRODUCTION AND OBJECTIVES: The aim of our study is to investigate the relationship between stigma, self-esteem, and sexual dysfunction in patients diagnosed with opioid use disorder. METHODS: The study was conducted at the Sakarya Training and Research Hospital adult inpatient detoxification center, in the opioid clinic. A total of 104 patients diagnosed with opioid use disorder, who had been in remission for at least three months with combination treatment of buprenorphine-naloxone and who met the inclusion and exclusion criteria, were included in the study. The participants completed the following assessments: Sociodemographic data form, Addiction profile index, Substance craving scale, Opioid withdrawal scale, Rosenberg self- esteem scale, Stigma mechanisms scale for substance use, Arizona sexual experiences scale (ASEX), and the Golombok rust iventory of sexual satisfaction RESULTS: As a result of this study, a significant relationship was found between increased addiction severity, higher stigma, and sexual dysfunction. In other words, as addiction severity and stigma increase, sexual dysfunction also increases. No significant relationship was found between self-esteem and sexual dysfunction. CONCLUSION: The results of this study may contribute to the literature by showing that factors related to sexual function in individuals diagnosed with opioid use disorder are associated not only with the severity of the disease but also with the perception of societal negative attitudes.