Opioid kullanım bozukluğu tanılı erkek hastalarda davranışsal inhibisyon/davranışsal aktivasyon sistemleri ve bağımlılık şiddetinin ilişkisi
The relationship between behavioral inhibition/behavioral activation systems and addiction severity in male patients diagnosed with opioid use disorder
  1. Tez No: 975191
  2. Yazar: EZGİHAN TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY KARŞIDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Opiyat kullanım bozukluğu, davranışsal inhibisyon, davranışsal aktivasyon, bağımlılık şiddeti, Opioid use disorder, Behavioral activation, Behavioral inhibition, Addiction severity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Dünya genelinde önemli toplum sorunu haline gelen opioid kullanım bozukluğu çeşitli sorunlar doğurmaktadır. Ortaya çıkardığı sosyal, fiziksel ve ruhsal sorunlar giderek artmakta, kişinin kendisini, ailesini ve toplum düzenini etkileyen bir sorundur. Bu çalışmada opiyat kullanım bozukluğu tanısıyla yatarak tedavi gören erkek hastaların davranışsal inhibisyon sistemi / davranışsal aktivasyon sistemi ile bağımlılık şiddetinin arasında olan ilişkinin araştırılması amaçlanmaktadır. Araştırmamız İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM ) Kliniği'nde yatarak tedavi gören, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5 (DSM-5)'e göre opiyat Kullanım Bozukluğu tanısı konan, arındırma tedavisi tamamlanmış ve yoksunluk bulguları tamamen yatışmış 130 erkek hasta ve 130 sağlıklı erkek kontrol grubu ile yapılmaktadır. Çalışmaya dahil edilenler kişilere sosyodemografik veri formu, Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ) özbildirim formu. Davranışsal İnhibisyon Sistemi / Davranışsal Aktivasyon Sistem ölçeği(DIS /DAS ) uygulanmıştır. OpKB tanılı hastalar ve sağlık kontrol grubu arasında DAS dürtüsellik, ödüle duyarlılık alt ölçek skorları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. OpKB tanılı hastaların eğlence arayışı alt ölçek skoru ile kontrol grubu eğlence arayışı ölçek skoru arasında anlamlı bir fark saptanmıştır. OpKB tanılı hastaların DIS anksiyete alt ölçek skoru ile kontrol grubu alt ölçek skoru arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. OpKB tanılı bireylerin DKDS Korku puan ortalaması ile sağlıklı bireylerin puan ortalaması arasında anlamlı fark olduğu bulunmaktadır. DAS Eğlence Arayışı ile BAPİ toplam skoru arasında pozitif korelasyon bulunmaktadır. DAS ödüle duyarlılık ile BAPİ toplam skoru arasında negatif korelasyon bulunmaktadır. DAS dürtüsellik ile BAPİ toplam skoru arasında negatif korelasyon bulunmaktadır. DIS Anksiyete ile BAPİ toplam skoru arasında pozitif korelasyon bulunmaktadır. DKDS korku alt ölçek skoru ile BAPİ toplam skoru arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular ile literatür bulguları karşılaştırılarak tartışılmış ve elde edilen sonuçlar ışığında önerilere yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Opioid use disorder, which has become a major social problem worldwide, causes various problems. The social, physical and spiritual problems it causes are increasing, and it is a problem that affects the person himself, his family and the social order. This study aimed to investigate the relationship between the behavioral inhibition system / behavioral activation system and the severity of addiction in patients receiving inpatient treatment with a diagnosis of opioid use disorder. Our research included patients who were treated as inpatients at Istanbul Erenköy Psychiatric and Neurological Diseases Training and Research Hospital AMATEM Alcohol and Drug Addiction Treatment and Research Center Clinic, who were diagnosed with Opioid Use Disorder according to DSM-5, whose detoxification treatment was completed and their withdrawal symptoms were completely subsided. It was conducted with 130 patients and 130 healthy control groups. People included in the study sociodemographic data form, Addiction Profile Index (BAPI) self-report form. The Behavioral Inhibition System/Behavioral Activation System scale (BIS/BAS) was administered. There is no significant difference between the BAS impulsivity and reward sensitivity subscale scores between the patients diagnosed with opioid use disorder and the health control group. There is a significant difference between the fun seeking subscale score of the patients diagnosed with Opioid use disorder and the fun seeking scale score of the control group. There is no significant difference between the BIS anxiety subscale score of the patients diagnosed with Opioid use disorder and the control group subscale score. It was determined that there was a significant difference between the DKDS Fear score average of the individuals diagnosed with Opioid use disorder and the score average of the healthy individuals. There is a positive correlation between BAS Fun Seeking and BAPI total score. There is a negative correlation between BAS reward sensitivity and BAPI total score. There is a negative correlation between BAS impulsivity and BAPI total score. There is a positive correlation between BIS Anxiety and BAPI total score. There is a significant negative correlation between DKDS fear subscale score and BAPI total score. The findings obtained in the study were compared with the literature findings and were discussed and suggestions were made in the light of the results obtained.