Bir nöroloji yoğun bakımında yatan iskemik inme hastalarında iskelet kası kaybının ultrasonografi ile tespiti ve plazma c-terminal agrin fragment biyobelirteci ile ilişkisi
Detection of skeletal muscle loss by ultrasonography in ischemic stroke patients hospitalized in a neurology intensive care unit and its relationship with plasma c-terminal agrin fragment biomarker
- Tez No: 915042
- Danışmanlar: PROF. DR. EŞREF AKIL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İskemik İnme, Ultrasonografi, Rektus Femoris Kas Kalınlığı, Kas Kaybı, C-terminal Agrin Fragment, Ischemic Stroke, Ultrasonography, Rectus Femoris Muscle Thickness, Muscle Loss, C-terminal Agrin Fragment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Yoğun bakımda yatan akut iskemik inme geçiren hastalar, yüksek derecede kas kütlesi kaybı sergilerler. Bu kayıp, güç ve fonksiyonel yetenek üzerinde etkiler yaratır ve kötü prognoz nedeniyle ciddi bir sorundur. Hastalarda kas kaybını belgelemek için uygun enstrümanlara ihtiyaç vardır. Bu çalışmamızın birincil amacı, yoğun bakım ünitemizde akut iskemik inme nedeniyle yatan hastalarda ultrason ile kuadriseps femoris kasının değerlendirilerek kas kaybının gözlemlenmesidir. İkincil amacımız ise, iskelet kas kütlesi kaybının plazma c-terminal agrin fragmenti ile olan ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Yoğun Bakım Ünitesine iskemik inme tanısıyla kabul edilerek izlenen 44 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastaların boy ölçümleri mezura kullanılarak yapılmış olup, vücut ağırlıkları hastaların ilk yatış günü, 7. ve 21. günlerinde ölçülüp kaydedilmiştir. Rektus Femoris Kas (RFK) kalınlığı ölçümleri, ilk 24 saat içinde, 7. ve 21. günlerde, 7.5 Megahertz (MHz) transdüser problu ultrasonografi (US) cihazı kullanılarak yapılmıştır. Ayrıca, 7. ve 21. günlerde kan örnekleri alınarak serumda C-terminal Agrin Fragment (CAF) düzeyleri belirlenmiştir. Bu çalışmada, RFK kas kalınlığı ve CAF düzeylerinin zamana bağlı değişimi ile 7. ve 21. günlerdeki RFK kalınlığı ve CAF düzeylerindeki değişimlerin ilişkisi incelenmiştir. Bulgular: Katılımcıların sağ ve sol RFK kalınlığı ölçümleri 0, 7 ve 21. günlerde anlamlı derecede azalma göstermiştir. Her iki bacak için yapılan ölçümlerde, her üç zaman noktasında kas kalınlıkları arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Aynı şekilde, sağ ve sol RFK ortalamalarının farklı zaman dilimlerinde CAF ile ilişkisinin değerlendirilmesi sonucunda da benzer belirsizlikler gözlemlenmiştir. Sonuç: Sonuçlarımız, ultrasonografi ile yapılan kas kalınlığı ölçümlerinin iskemik inme sonrası kas kaybını izlemek için güvenilir bir non-invaziv yöntem olabileceğini desteklerken, plazma CAF seviyelerinin tek başına kas kaybını yansıtmakta yeterli olmayabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, CAF'ın kas kaybı değerlendirmesinde diğer biyobelirteçler ve klinik parametrelerle birlikte kullanılması, daha doğru sonuçlar elde edilmesine yardımcı olabilir. Gelecekte, daha büyük hasta popülasyonları ve farklı zaman dilimlerinde yapılacak kapsamlı çalışmalar, bu biyobelirteçlerin klinik kullanımı hakkında daha kesin sonuçlar verebilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Patients with acute ischemic stroke in intensive care units exhibit significant muscle mass loss. This loss affects strength and functional abilities and poses a serious issue due to poor prognosis. Appropriate instruments are needed to document muscle loss in these patients. The primary aim of this study is to observe muscle loss in patients with acute ischemic stroke in our intensive care unit by evaluating the quadriceps femoris muscle using ultrasound. Our secondary aim is to investigate the relationship between skeletal muscle mass loss and plasma C-terminal agrin fragment. Material and Methods: This study included 44 patients who were admitted to the Neurology Intensive Care Unit of Dicle University Faculty of Medicine with a diagnosis of ischemic stroke.Height measurements of all patients were taken using a measuring tape, and their body weights were measured and recorded on the first day of admission, as well as on days 7 and 21. Rectus Femoris (RFM) muscle thickness measurements were performed within the first 24 hours, on the 7th day, and on the 21st day using an ultrasonography (US) device with a 7.5 Megahertz (MHz) transducer probe.Additionally, blood samples were collected on days 7 and 21 to determine serum C-terminal Agrin Fragment (CAF) levels. In this study, the time-dependent changes in RFM thickness and CAF levels, as well as the relationship between changes in RFM thickness and CAF levels on days 7 and 21, were examined. Conclusion: The measurements of right and left RFM thickness in the participants showed a significant decrease on days 0, 7, and 21. The differences in muscle thickness between the three time points for both legs were found to be statistically significant (p0.05). Similarly, the assessment of the relationship between the average right and left RFM thickness and CAF levels at different time points also revealed similar uncertainties. Results: Our results support that muscle thickness measurements performed by ultrasound may be a reliable non-invasive method for monitoring muscle loss after ischemic stroke, while plasma CAF levels alone may not be sufficient to reflect muscle loss. Therefore, the use of CAF in combination with other biomarkers and clinical parameters for muscle loss assessment may help achieve more accurate results. In the future, comprehensive studies involving larger patient populations and conducted over different time periods may provide more conclusive results regarding the clinical use of these biomarkers.