Müfesser Cerh ve ta'dîle takdîmi
Detailed criticism and its priority over praise
- Tez No: 915055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, adâlet, zabt, cerh, ta'dîl, müfesser, mücmel, Hadith, justice, memory, al-jarh, al-ta'dil, detailed, general
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
İslâm geleneğinde, doğru bilgi elde etmek önemli bir yere sahiptir. Çünkü Müslümanların inanç, ibadet, muâmelât ve hukuk alanlarına dair bilgi ve birikimleri Kur'an ile birlikte sünnetten elde ettikleri delillerle oluşmaktadır. Bunun için haber getirenin güvenilirlik durumu (adalet ve zabt ehli olup olmadığı) büyük önem arz etmektedir. İlk numunelerini Hz. Peygamber zamanında gördüğümüz, biraz daha gelişmiş haline sahâbe döneminde rastladığımız ve daha sonraki dönemlerde sistemleşmeye başlayan cerh ve ta'dîl ilmi bu gayeye hizmet eden önemli bir ilim dalıdır. Bir nevi râvilerin adâlet ve zabt yönünden süzgeçten geçirildiği bu ilim asırlardır ulemanın kullandığı bir yöntemdir. Müslümanlar haber getirenin kabul ve red yönünden tespiti için isnad sistemini oluşturmuştur. İsnadın amacı, râvileri sayarak haberi ilk söyleyene ulaştırmaktır. İsnad ortaya konduktan sonra senedin kopuk olup olmadığı ve râvilerin durumları incelenir ki buna da isnad/sened tenkidi denmiştir. Neticede bu yöntemle, en sahih bilgi elde edilir. Hiçbir tarihi verinin (yazılı olması da dahil) güvenilirlik açısından isnad sistemi yürütülerek elde edilen bir haber derecesine ulaşması mümkün değildir. Cerh ve ta'dîl ilmi sahih bilgiye ulaşmak için ne kadar önemliyse cerh ve ta'dîlin hakkaniyetli bir şekilde yapılması da o kadar önemlidir. Bunun için cerhin müfesser mi mücmel mi olduğunun ortaya konması gerekmektedir. Zira râvinin tecrîh veya ta'dil yönünün belirlenmesi ve akabinde hangi yönünün tercih edileceği buna bağlıdır. Yani râvinin Cerh tarafı tercih edildiğinde rivayeti merdud, ta'dil tarafı tercih edildiğinde ise rivayeti makbul olacaktır. Müfesser cerh ve ta'dîle takdîmi adlı çalışmamız bu cihetle ayrı bir önemi haizdir. Bu çalışmamızdaki amacımız teâruz halindeki cerh ve ta'dîl problemini gidermede belirleyici olan müfesser cerhin ta'dîle tercih edilip edilmeyeceğini delilleriyle ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In the İslamic tradition, acguiring accurate information holds a significant place. This is because Muslims' beliefs worship practies, transactions, and legal matters are formed by evidences derived from the Qur'an alongside proofs obtained from the sunnah, In this respect, the reliability (whether they are just aand trustworthy or not) or those who report information is of greatimportance. We see the first exampes of this the time of the proplet Muhammad,whit a more developed version observed during the Companions' era, and later becoming a systemic discipline in subsegguent periods. The sciense of al-jarh and al-ta'dil which started with this goal, ie avery important field of study. This is a method where the credibility and trustworthiness of narrators are filtered for justice and precision by scholars of the era. Muslims'establinshed the isnad (chain of transmission) system to accept or reject the reliability of the news bringer. Thee purpose of isnad is to verify the narrator of a reportt by counting the narrators. Once the isnad is established, the continuity of the chain and or chain. Ultimately, correct information is obtained by this method. It is nott possible to reach the level of authenticity achieved by the isnad systemm for any historical data (even if it is documented) in terms of reliability. For obtaining inforrmationn, thee precision of al-jarh and al-ta'dil is crucially important. To ensure the accuracy of al-jarh and ta'dil, it must be clearly demonstrated that the criticism is indeed detailed and that it is general. This iss because whwther to prioritize al-jarh or al-ta'dil, and how to act in cases of contradiction, is closely linked to this concept. In cases where the criticism and al-ta'dil clash, the evidence-based preference for either is afocal point of this study. In our study, we aimend to demonstrate with evidence whether or not a clear preference of al-jarh over aal-ta'dil will be made in cases of contradiction.