Bir halk sağlığı sorunu olarak yeme bozuklukları ve Türkiye'deki politikaların durumu
Eating disorders as a public health issue and the state of relevant policies in Turkiye
- Tez No: 915078
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Yeme bozuklukları, halk sağlığı, sağlık politikaları, Eating disorders, public health, healthcare policies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Yeme bozuklukları, dünya genelinde artan bir halk sağlığı sorunu olup fiziksel, psikolojik ve sosyal iyilik hâlini etkilemektedir. Türkiye'de, demografik, kültürel ve sosyo-ekonomik faktörler bu bozuklukların yaygınlığını ve etkisini şekillendirmekte, ancak duruma ilişkin sağlıklı verilere ulaşmak zordur. Mevcut çalışmalar genellikle sınırlı bölgesel verilere veya psikiyatrik kayıtlara dayanmakta ve bu da daha geniş nüfusu yansıtmamaktadır. Yeme bozukluklarına yönelik toplumsal farkındalık, önleme, erken teşhis ve tedavi çabalarını daha da güç hale getirmektedir. Bu çalışma, Türkiye'deki yeme bozukluklarının genel fotoğrafı ve sorunun nasıl ele alındığı ile ilgili politikaları incelemektedir. Sağlık profesyonelleri ile yapılan görüşmelere dayanan bu araştırma, yeme bozukluklarının halk sağlığı bağlamında toplumsal bilinç, koruyucu ve erken müdahale stratejilerin iyileştirilmesine yönelik öneriler sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Eating disorders are a growing public health issue worldwide, affecting physical, psychological, and social well-being. In Turkey, demographic, cultural, and socio-economic factors influence the prevalence and impact of these disorders, yet accurate data is scarce. Existing studies often rely on limited regional data or psychiatric records, which do not reflect the broader population. Public perceptions of eating disorders further hinder early diagnosis and treatment efforts. This study explores the generel scope of eating disorders in Turkey and examines the relevant policies for addressing the issue. Based on interviews with healthcare professionals, this research aims to propose blueprints for improving detection, intervention, and public awareness in context of public health approach towards eating disorders.