Okul yöneticilerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ile psikolojik iyi oluş ve mutlulukları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between lifelong learning tendencies,psychological well-being and happiness of school administrators
- Tez No: 915097
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA KILIÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaşam Boyu Öğrenme, Psikolojik İyi Oluş, Mutluluk, Lifelong Learning, Psychological Well-Being, Happiness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı okul yöneticilerinin hayatları boyunca öğrenme eğilimleriyle psikolojik iyi oluşları ve mutlulukları arasındaki bağlantıyı araştırmaktır. Yöntem: Çalışmada, okul yöneticilerinin hayatları boyunca öğrenme eğilimleriyle, psikolojik iyi oluş ve mutluluk seviyeleri arasındaki bağı incelemek için ilişkisel model kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, Kütahya ilinin merkezinde çalışan 252 Okul müdür ve yardımcısından, olasılıklı örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. Bu çalışmada veriler, Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri Ölçeği, Warwick-Edinburgh Zihinsel İyi Oluş Ölçeği ve Oxford Mutluluk Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular: Okul yöneticilerinin verdiği cevapların puanlarına bakıldığında hayat boyunca öğrenme eğilimleri genel boyutu, motivasyon ve isteklilik alt boyutları“yüksek düzeyde”, merak yoksunluğu, gelişmeye yönelik yoksunluk alt boyutları ise“orta”düzeyde çıkmıştır. Okul yöneticilerinin psikolojik iyi oluşlarına ait puan ortalaması 4,28'dir. Bu durumda okul yöneticilerinin psikolojik iyi oluşları“yüksek”düzeyde çıkmıştır. Okul yöneticilerinin mutluluklarına ait puan ortalaması 4,28'dir. Bu durumda okul yöneticilerinin mutluluk düzeyleri“yüksek”düzeyde çıkmıştır. Sonuç ve Öneriler: Okul yöneticilerinin psikolojik iyi oluşları artarsa mutlulukları da artış gösterecektir. Araştırmada yapılan çalışmalar neticesinde Okullardaki yöneticilerin yaşamları boyunca öğrenme ve psikolojik iyi oluş puanları artarsa, mutluluk puanları artış gösterecektir. Bu sebeple okul yöneticilerinin motivasyonları ve istekliliklerini artıracak çalışmalar yapılması hayat boyunca öğrenme eğilimlerinin artırılmasını sağlayacak ve kendisini mental ve ruhsal iyi hissedecektir. Buna bağlı olarak da mutluluk düzeyleri artacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The primary aim of this research is to investigate the connection between lifelong learning tendencies of school administrators and their psychological wellbeing and happiness. Method: The study used a correlational model to examine the relationship between the lifelong learning tendencies of school administrators and their levels of psychological well-being and happiness. The sample of the research was selected using probability sampling and consisted of 252 school principals and vice principals working in the central district of Kütahya. Data in this study were obtained using the Lifelong Learning Tendencies Scale, the Warwick-Edinburgh Mental Well-being Scale, and the Oxford Happiness Scale. Findings: According to the scores from the responses of the school administrators, the overall dimension of lifelong learning tendencies and the sub-dimensions of motivation and willingness were found to be at a“high level,”while the sub-dimensions of curiosity deficiency and deficiency towards development were found to be at a“medium level.”The average score of school administrators' psychological well-being was 4.28, indicating a“high”level of psychological well-being. The average score of school administrators' happiness was 4.28, indicating a“high”level of happiness. Conclusion and Suggestions: If the psychological well-being scores of school administrators increase, their happiness scores will also increase. The research results indicate that as the lifelong learning and psychological well-being scores of school administrators increase, their happiness scores will also increase. Therefore, efforts to increase the motivation and willingness of school administrators will enhance their lifelong learning tendencies, making them feel better mentally and spiritually. Consequently, their levels of happiness will also increase.