Kedi ve köpeklerde fundus floresein anjiografi işlemlerinde sodyum floresein dozunun belirlenmesi
Determination of sodium fluorecein dosage in fundus fluorecein angiography procedures in cats and dogs
- Tez No: 915101
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL İZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anjiyografi, FFA, Floresein, Kedi, Köpek, Angiography, Cat, Dog, FFA, Fluorescein
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Fundus floresein anjiyografi (FFA) kedi ve köpeklerde uzun yıllardır rutin klinik kullanımda olan, retina ve koroideanın vasküler tabakasının incelenmesine olanak sağlayan bir tanı yöntemidir. Literatür veri incelendiğinde FFA amacıyla kullanılan sodyum floresein dozunun, hayvan materyalini kedi ve köpeklerin oluşturduğu farklı çalışmalarda farklı dozlarda kullanıldığı görülmüştür. Bu veriler doğrultusunda, kedi ve köpeklerde FFA uygulamalarında sodyum floresein dozunun 5 mg/kg alt sınırına çekilerek işlemin verimliliğinin araştırılabileceği düşünülmüştür ve çalışma neticesinde sonuçların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini Hs Veteriner kliniğine getirilen 10 kedi ve 10 köpek oluşturdu. Rutin sistematik muayene kapsamında vücut ağırlığı, tansiyon, kalp frekansı, solunum frekansı, vücut ısısı ölçüldü ve hematolojik testler yapıldı. Aynı zamanda detaylı oftalmolojik muayeneleri yapıldı. Bu muayeneler FFA işleminden sonra da tekrarlandı. İşleme midriyazis sağlamak amacıyla her iki göze 10'ar dk arayla 3 kez 1'er damla Tropikamid (Tropamid, Bilim İlaç, Türkiye) uygulanarak başlandı. Daha sonra 0.08 ml/kg dozda kas içi Medetomidin (Delax, Albafarma, Türkiye) enjeksiyonu ile sedasyona alınan hayvanların damar yolu açıldı. FFA işlemine damar yolundan bolus şeklinde 5 mg/kg dozunda Sodyum Floresein (Fluosine, İdol İlaç, Türkiye) uygulanarak başlanmış oldu. Floresein uygulamasıyla birlikte anjiyogramlar oluşturulmaya başlandı ve 10 dk boyunca görüntüler kaydedildi. FFA işlemleri bittikten sonra oluşturulan anjiyogramlar incelendi ve uygun olan 4 görüntü değerlendirildi. Benzer çalışmalar göz önünde bulundurularak yapılan değerlendirmeler neticesinde kedi ve köpeklerde FFA işlemlerinde 5 mg/kg dozda sodyum floresein kullanırak gerekli ve yeterli anjiyogramlar oluşturulabildiği ve FFA'nın tüm aşamalarının izlenebildiği görüldü.
Özet (Çeviri)
Fundus fluorescein angiography (FFA) is a diagnostic method that has been in routine clinical use in cats and dogs for many years and allows the examination of the vascular layer of the retina and choroid. When literature data is examined, it is seen that the sodium fluorescein dose used for FFA is used at different doses in different studies where the animal material consists of cats and dogs. In line with this data, it was thought that the efficiency of the procedure could be investigated by reducing the sodium fluorescein dose to the lower limit of 5 mg/kg in FFA applications in cats and dogs, and the aim was to evaluate the results as a result of the study. The animal material of the study consisted of 10 cats and 10 dogs brought to Hs Veterinary Clinic. As part of the routine systematic examination, body weight, blood pressure, heart rate, respiratory rate, body temperature were measured and hematological tests were performed. Detailed ophthalmological examinations were also performed. These examinations were repeated after the FFA procedure. The procedure was started by applying 1 drop of Tropicamide (Tropamid, Bilim İlaç, Turkey) to both eyes 3 times at 10-minute intervals to provide mydriasis. Then, the animals were sedated with an intramuscular injection of Medetomidine (Delax, Albafarma, Turkey) at a dose of 0.08 ml/kg and vascular access was opened. The FFA procedure was started by administering 5 mg/kg of Sodium Fluorescein (Fluosine, İdol İlaç, Turkey) intravenously. Angiograms were created with the application of fluorescein and images were recorded for 10 minutes. After the completion of the FFA procedures, the angiograms created were examined and 4 appropriate images were evaluated. As a result of the evaluations made considering similar studies, it was seen that necessary and sufficient angiograms could be created and all stages of FFA could be monitored by using 5 mg/kg sodium fluorescein in FFA procedures in cats and dogs.