Bariyatrik cerrahi öncesi yapılan endoskopilerde patolojik incelemenin gereliliği
Necessity of pathological examination in endoscopies performed before bariatric surgery
  1. Tez No: 915114
  2. Yazar: ELNUR KALBIZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN SELÇUK ÖZBALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: H. pylori, obezite, preoperatif endoskopi, sleeve gastrektomi, H. Pylori, Obesity, Preoperative Endoscopy, Sleeve Gastrectomy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş ve Amaç: Obezite, dünya genelinde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ciddi bir sorundur. Obezite ve buna bağlı hastalıklar, yaşam kalitesini düşüren ve hayatı tehdit eden önemli sağlık problemleridir. Günümüzde, obezite tedavisinde kalıcı kilo kaybı sağlamak için en etkili yöntem, bariyatrik cerrahi uygulamalardır. Sleeve gastrektomi sırasında çıkarılan mide örneğinin patolojik incelemesinde, benign (örneğin H. pylori, kronik gastrit,) veya malign (GİST tümör gibi) lezyonlar tespit edilmiştir. Ancak, Amerikan Metabolik ve Bariyatrik Cerrahi Cemiyeti'ne göre, sleeve gastrektomi öncesinde rutin olarak üst gastrointestinal endoskopi veya görüntüleme yöntemlerinin uygulanması tavsiye edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, sleeve gastrektomi operasyonu planlanan hastaların preoperatif endoskopik değerlendirmelerinde patolojik incelemenin ne derece gerekli olduğuna karar verilmesidir. Hastalar Ve Yöntem: Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde obezite nedeniyle sleeve gastrektomi geçiren hastaların patoloji raporları incelenerek, bu hastaların ameliyat öncesi endoskopik değerlendirme ve patolojik analiz ihtiyaçları araştırıldı. Hastaların yaşları, kiloları, vücut kitle indeksleri (VKİ), mevcut komorbiditeleri, preoperatif endoskopik bulguları ve postoperatif patoloji verileri kaydedildi. Bu çalışma, retrospektif bir kesitsel araştırma olarak yapılmıştır.Toplam 909 hasta çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Bu çalışmada, 601 kadın 308 erkek olmak üzere toplam 909 hastanın verileri değerlendirilmiştir.Bu çalışma endoskopik inceleme ve alınan patoloji sonucu ile H. pylori durumu arasındaki ilişkiyi, hastaların yaş, VKİ (Vücut Kitle İndeksi) ve ek hastalık durumu gibi faktörler ile birlikte değerlendirmeyi amaçlamaktadır. 909 hastaya preoperatif endoskopi yapılmış ve endoskopik bulgulara göre hastalardan biyopsi alınmıştır.H. pylori pozitifliği veya negatifliği hem endoskopik inceleme öncesi hem de sonrasında belirlenmiştir. Tartişma ve Sonuç: Bu çalışmada Endoskopik incelemenin H. pylori durumu ile ilişkili bulgular sunduğu ancak tek başına yeterli olmadığı, patolojik incelemelerin de gerektiği sonucuna varılmıştır. Endoskopik değerlendirme, H. pylori'nin varlığı konusunda bazı yanılgılara yol açabilir, bu nedenle patolojik incelemelerle doğrulama yapılması önemlidir. • Yaş, ek hastalık durumu ve H. pylori varlığı gibi faktörler, hastaların VKİ değerlerini etkileyen önemli faktörlerdir. • 60 yaş ve üzerindeki hastalar, diğer yaş gruplarına göre daha yüksek VKİ değerlerine sahip olup, ek hastalığı olanlar da daha yüksek VKİ değerleri göstermektedir. H. pylori pozitifliği ile VKİ arasında bir bağlantı olduğu görülmüş olup, bu ilişkiyi daha ayrıntılı incelemek için ileri araştırmalar yapılması önerilmektedir. Endoskopik inceleme, H. pylori varlığını belirleme açısından önemli bir araç olsa da, patolojik doğrulama için daha fazla veri toplanması gerektiği düşünülmektedir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introductıon and Aım: Obesity is a serious global health issue that negatively affects human health. Obesity and related diseases are significant health problems that reduce quality of life and pose life-threatening risks. Nowadays, the most effective method to achieve permanent weight loss in obesity treatment is bariatric surgery. During sleeve gastrectomy, pathological examination of the stomach sample removed can reveal benign (e.g., H. pylori, chronic gastritis) or malignant (e.g., GIST tumors) lesions. However, according to the American Society for Metabolic and Bariatric Surgery, routine upper gastrointestinal endoscopy or imaging methods are recommended before sleeve gastrectomy. The aim of this study is to examine the incidental findings detected in the pathological samples of patients who underwent sleeve gastrectomy and determine, based on these findings, how necessary preoperative endoscopic evaluations and pathological examinations are. Materıals and Methods: In this study, the pathological results of patients who underwent sleeve gastrectomy due to obesity at the General Surgery Clinic of Ondokuz Mayıs University Hospital in Samsun were reviewed to evaluate the necessity of preoperative endoscopic examination and pathological analysis. The patients' age, weight, BMI, comorbidities, preoperative endoscopy findings, and postoperative pathology results were recorded. This study was conducted as a retrospective cross-sectional study. A total of 909 patients were added in our study. Results: The data of a total of 909 patients, including 601 women and 308 men, were evaluated. Our study aims to analyze the relationship between endoscopic examination, pathological results, and H. pylori status, along with factors such as age, BMI, and comorbid conditions. Preoperative endoscopy was performed on all 909 patients, and biopsies were taken according to the endoscopic findings. H. pylori positivity or negativity was determined both before and after the endoscopic examination. Dıscussıon and Conclusıon: In this study, it was identified that while endoscopic examination provides relevant findings related to H. pylori status, it is not sufficient on its own, and pathological examination is also necessary. Endoscopic evaluation may lead to some false conclusions regarding the presence of H. pylori, so it is important to confirm the findings with pathological examination. • Factors such as age, comorbidity, and the rate of H. pylori are important factors that affect patients' BMI values. • Patients aged 60 and older have higher BMI values compared to other age groups, and those with comorbid conditions also have higher BMI values. • A relationship was observed between H. pylori positivity and BMI, and further studies are suggested to investigate this relationship in more detail. Although endoscopic examination is an important tool for detecting H. pylori presence, it is believed that more data should be gathered for pathological confirmation.