Diyabetik retinopati patogenezinde mirnaekspresyon düzeylerinin rolü
The role of mirna expression levels in the pathogenesis of diabetic retinopathy
  1. Tez No: 915115
  2. Yazar: ŞEYMA TOKAY TAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TONGABAY CUMURCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, retinopati, miRNA, ön kamara sıvısı, gerçek zamanlı PCR, Diabetes, retinopathy, miRNA, aqueous humor, real-time PCR
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Diyabetin en sık mikrovasküler komplikasyonu olan retinopatinin gelişimi ve patogenezinde mikroRNA (miRNA)'lar önemli rol oynamaktadır. Çalışmamızda diyabetik retinopati hastalarında ve diyabetik retinopati gelişmemiş diyabetik hastalarda miRNA ekspresyon düzeylerini araştırdık. Bunun sonucunda diyabetik retinopati mekanizmasındaki erken biyobelirteçleri tanımlamayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamıza Aralık 2023 ve Mart 2024 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran ve katarakt cerrahisi planlanan hastalar alındı. Hastalar 3 gruba ayrıldı. Retinopati gelişmemiş diyabet hastaları non-DRP grubuna, retinopati gelişmiş diyabet hastaları DRP grubuna, sağlıklı, benzer yaş ve cinsiyette olan gönüllüler ise kontrol grubuna dahil edildi. Hastalardan katarakt cerrahisi sırasında alınan ön kamara sıvısında miR-21, miR-31, miR-126, miR-146, miR-200b, miR-320, miR-762 gen ekspresyon düzeyleri gerçek zamanlı PCR yöntemi ile araştırıldı. Ekspresyon düzeylerinin kantitatif analizi için Gene Globe Data Analysis Center (Qiagen, Germany) programı kullanıldı. Bulgular: Non-DRP-kontrol ve DRP-kontrol grupları arasında miRNA ekspresyon düzeyindeki tüm değişiklikler istatiksel olarak anlamlı bulundu. Non-DRP grubundaki hastaların miRNA ekspresyon düzeylerinde kontrol grubuyla kıyaslandığında referans gene göre yaklaşık olarak miR-21'in 5, miR-31'in 5, miR-320'nin 6, miR-762'nin 5 kat artış; miR126'nın 2, miR146'nın 14 ve miR-200b'nın 50 kat azalış gösterdiği saptandı. DRP grubundaki hastaların miRNA ekspresyon düzeylerinde kontrol grubuna kıyasla yaklaşık olarak miR-21'in 6, miR-31'in 5, miR-320'nin 6, miR-762'nin 5 kat artış; miR126'nın 2, miR146'nın 14 ve miR-200b'nin 54 kat azalış gösterdiği belirlendi. Sonuç: Diyabetik hastalarda retinopati gelişiminin erken tespiti için kullanılabilecek moleküler biyobelirteçler günümüzün önemli araştırma konularındandır. Çalışmamız literatürde miR-21, miR-31, miR-320, miR-762, miR126, miR146 ve miR-200b'nin ön kamara sıvısında araştırıldığı ilk çalışmadır. Sonuçlarımız, araştırdığımız miRNA'ların diyabetik retinopati gelişimini gösteren önemli biyobelirteçler olarak kullanabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: MicroRNAs (miRNAs) play an important role in the development and pathogenesis of retinopathy, the most common microvascular complication of diabetes. In our study, we investigated miRNA expression levels in diabetic retinopathy patients and diabetic patients who did not develop diabetic retinopathy. As a result, we aimed to identify early biomarkers in the mechanism of diabetic retinopathy Methods: Patients who applied to İnönü University Faculty of Medicine Ophthalmology outpatient clinic between December 2023 and March 2024 and were planned for cataract surgery were included in our study. The patients were divided into 3 groups. Diabetic patients without retinopathy were included in the non-DRP group, diabetic patients with retinopathy were included in the DRP group, and healthy volunteers of similar age and gender were included in the control group. The gene expression levels of miR-21, miR-31, miR-126, miR-146, miR-200b, miR-320, miR-762 in the anterior chamber fluid taken from the patients during cataract surgery were investigated by real-time PCR method. Gene Globe Data Analysis Center (Qiagen, Germany) program was used for quantitative analysis of expression levels. Results: All changes in miRNA expression levels between the non-DRP-control and DRP-control groups were found to be statistically significant. In the miRNA expression levels of patients in the non-DRP group, when compared to the control group, there was an approximately 5-fold increase in miR-21, 5-fold increase in miR-31, 6-fold increase in miR-320, and 5-fold increase in miR-762 compared to the reference gene; It was determined that miR126 decreased by 2, miR146 by 14, and miR-200b by 50 times. On the other hand, in comparison to the control group, the miRNA expression levels of patients in the DRP group exhibit approximately 6-fold increase in miR-21, 5-fold increase in miR-31, 6-fold increase in miR-320, and 5-fold increase in miR-762; It was determined that miR126 decreased 2-fold, miR146 decreased 14-fold, and miR-200b decreased 54-fold. Conclusion: Molecular biomarkers that can be used for the early detection of retinopathy development in diabetic patients are among today's important research topics. Our study is the first in the literature to investigate miR-21, miR-31, miR-320, miR-762, miR126, miR146 and miR-200b in anterior chamber fluid. Our results show that the miRNAs investigated in this study can be used as important biomarkers indicating the development of diabetic retinopathy.