Pozitif psikolojik sermayenin iş motivasyonu üzerindeki etkisinde örgütsel desteğin aracı rolü
The mediating role of organizational support in the effect of positive psychological capital on job motivation
  1. Tez No: 915132
  2. Yazar: EROL AÇIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VASFİ KAHYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş motivasyonu, Örgütsel destek, Pozitif psikolojik sermaye, Organizational support, Positive psychological capital, Work motivation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, pozitif psikolojik sermayenin iş motivasyonu üzerindeki etkisinde örgütsel desteğin aracı rolünü tespit etmektir. Pozitif psikolojik sermaye; umut, öz yeterlilik, dayanıklılık ve iyimserlik gibi bileşenlerden oluşmakta ve çalışanların işlerine olan bağlılıklarını ve motivasyonlarını artırmaktadır. Örgütsel destek, çalışanların kendilerini değerli ve desteklenmiş hissetmelerini sağlayarak, iş tatmini ve verimliliği artırmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda saha uygulaması olarak anket yapılmıştır. Araştırma kapsamında Elazığ ilindeki bir maden fabrikasındaki çalışanlara yönelik anket uygulanarak veriler toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, pozitif psikolojik sermayenin iş motivasyonunu pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Pozitif psikolojik sermayenin boyutlarından iyimserlik ve psikolojik dayanıklılığın iş motivasyonu üzerinde etkisi olmazken; umut ve öz-yeterliliğin iş motivasyonunu pozitif yönde etkilediği görülmüştür. Ayrıca pozitif psikolojik sermayenin iş motivasyonu üzerindeki etkisinde örgütsel desteğin kısmi aracı rolünün olduğu tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara dayanarak, işletmelerin çalışanlarına yönelik örgütsel destek mekanizmalarını güçlendirerek, pozitif psikolojik sermayenin iş motivasyonu üzerindeki etkisini en üst düzeye çıkarmalarının gerekliliği vurgulanmıştır. Böylece, hem bireysel çalışan başarısı hem de genel iş verimliliği ve kurumsal başarı artacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the mediating role of organizational support in the effect of positive psychological capital on work motivation. Positive psychological capital; It consists of components such as hope, self-efficacy, resilience and optimism and increases employees' commitment and motivation to their jobs. Organizational support increases job satisfaction and productivity by making employees feel valued and supported. In line with the purpose of the study, a survey was conducted as a field application. Within the scope of the research, data was collected by applying a survey to employees in a mining factory in Elazığ province. SPSS statistical program was used to analyze the data. As a result of the analysis, it was concluded that positive psychological capital positively affects work motivation. While optimism and psychological resilience, which are dimensions of positive psychological capital, have no effect on work motivation; It has been observed that hope and self-efficacy positively affect work motivation. Additionally, it was determined that organizational support had a partial mediating role in the effect of positive psychological capital on work motivation. Based on the findings of the study, it was emphasized that businesses should maximize the effect of positive psychological capital on work motivation by strengthening organizational support mechanisms for their employees. Thus, both individual employee success and overall business efficiency and corporate success will increase.