Sürdürülebilir kalkınmaya giden yol: G20 ekonomilerinde finansal gelişimin yenilenebilir enerji ve karbon emisyonlarına katkısının incelenmesi
The path to sustainable development: Examining the contribution of financial development to renewable energy and carbon emissions in G20 economies
  1. Tez No: 915187
  2. Yazar: KİMİA JABBARPOUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİDA ABDİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: CO2 emisyonları, Finansal gelişim, G20 ülkeleri, Panel veri analizi, Yenilenebilir enerji tüketimi, CO2 emissions, Financial development, G20 countries, Panel data analysis Renewable energy consumption
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Son 50 yılda enerji tüketimi önemli ölçüde artmıştır. Tarihsel olarak, fosil yakıtlara olan bağımlılık hızlı sanayileşmeyi ve teknolojik ilerlemeyi kolaylaştırmış; ancak, bu durum aynı zamanda karbondioksit (CO2) emisyonlarının artışıyla küresel iklim değişikliğine katkıda bulunarak önemli çevresel sorunlara neden olmuştur. Bu bağlamda, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim, çevresel bozulmayı hafifletmek ve sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek için önemli bir strateji olarak ortaya çıkmıştır. Bu çalışma, 1999-2022 döneminde G20 ülkelerinde finansal gelişmenin yenilenebilir enerji tüketimi (YET) ve CO2 emisyonları üzerindeki etkisini incelemektedir. Yenilenebilir enerji tüketimini ve CO2 emisyonunu etkileyen faktörler finansal gelişme (FG), enflasyon (ENF), gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH), yerli şirketlerin işlem hacmi (HS) ve doğrudan yabancı yatırım (DYY) olarak belirlenmiştir. Kapsamlı bir panel veri seti kullanılarak, finansal gelişme, yenilenebilir enerji tüketimi ve CO2 emisyonları arasındaki etkileşimi analiz etmek için rassal/sabit etkiler modelleri uygulanmıştır. Bulgular, finansal sistemlerdeki ilerlemelerin yenilenebilir enerji tüketiminin fosil yakıt alternatifleriyle rekabet edebilirliğini artırdığını ortaya koymaktadır. GSYİH, hem yenilenebilir enerji tüketimi hem de CO2 emisyonları üzerinde negatif bir etkiye sahiptir. Enflasyon, YET üzerinde negatif bir etki yaparken, CO2 emisyonları üzerinde bir etkisi bulunmamaktadır. Beklentilerin aksine, DYY'ın YET ve CO2 emisyonları üzerinde bir etkisi yoktur. Ayrıca, HS'nin ne YET ne de CO2 emisyonları üzerinde doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Bu çalışma, finansal gelişmenin ekonomik ve çevresel hedefler için faydalarını göstererek literatüre katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Over the last 50 years, energy consumption‎ has increased significantly. Historically, the reliance on fossil fuels has facilitated rapid industrialization and technological advancement; however, it has also led to significant environmental challenges, notably the increase in CO2 emissions contributing to global climate change. In this context, the shift towards renewable energy sources has emerged as a strategy for mitigating environmental degradation and promoting sustainable development. This study examines the impact of financial development on renewable energy consumption (REC) and CO2 emissions in G20 countries over the period 1999-2022. The factors influencing renewable energy consumption and CO2 emissions have been identified as financial development (FD), inflation (INF), gross domestic product (GDP), traded stocks (TS), and foreign direct investment (FDI). Using a comprehensive panel data set, random/fixed effects models were applied to analyse the interaction between financial development, renewable energy consumption, and carbon dioxide emissions. The findings reveal that advancements in financial systems enhance the competitiveness of renewable energy consumption relative to fossil fuel alternatives. GDP has a negative impact on both renewable energy consumption and CO2 emissions. Inflation negatively affects REC, while it has no impact on CO2 emissions. Contrary to expectations, FDI does not have an impact on REC and CO2 emissions. Additionally, TS does not have a direct impact on either REC or CO2 emissions. This study contributes to the literature by demonstrating the benefits of financial development for both economic and environmental goals.