Sahraaltı Bölgesi'nden Avrupa'ya göç: İklim mülteciliği ile nüfus projeksiyonu arasındaki betimsel ilişki
Migration from the Sub-Saharan Region to Europe: The descriptive relationship between climate migration and population projections
- Tez No: 915213
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ATEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Göç, Afrika, İklim Mülteciliği, Sahraaltı Göç, Nüfus Projeksiyonu, Migration, Africa, Climate Refugee, Sub-Saharan Migration, Population Projection
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu doktora tezi, iklim değişikliğinin dünya genelinde göç hareketleri üzerindeki etkilerini ve özellikle Afrika kıtasında ortaya çıkan iklim mülteciliği olgusunu incelemektedir. İklim mülteciliği, son yıllarda artan çevresel bozulmalar, ekosistem değişiklikleri ve doğal kaynak kıtlıkları nedeniyle uluslararası toplumun dikkatini çeken bir konu haline gelmiştir. Tezde, mülteci ve göçmen kavramları arasındaki farklar açıklığa kavuşturulmakta, iklim değişikliği ile göç arasındaki ilişkiler detaylandırılmakta ve bu ilişkilerin Afrika'daki toplumsal, ekonomik ve çevresel etkileri analiz edilmektedir. Birinci bölümde, iklim mülteciliği kavramı teorik bir çerçeve içinde ele alınmakta ve bu konuda geliştirilen uluslararası politikalar ve stratejiler değerlendirilmektedir. İkinci bölümde, Afrika kıtasındaki iklim değişikliğinin bölgesel etkileri, çevresel bozulmalar ve bunların göç hareketlerine olan etkileri derinlemesine incelenmektedir. Bu bağlamda, Afrika'daki çölleşme, orman tahribatı, su kıtlığı ve gıda güvencesizliği gibi sorunlar, toplumsal ve ekonomik sonuçlarıyla birlikte ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde ise, araştırma bulguları sunulmakta ve bu bulgular ışığında iklim mülteciliğine yönelik politika önerileri geliştirilmekte ve değerlendirilmektedir. Sonuç olarak, bu tez, iklim değişikliğinin Afrika'daki göç dinamiklerine etkisini anlamak ve bu alandaki literatüre katkıda bulunmak amacıyla kapsamlı bir analiz sunmakta, gelecekteki politika ve araştırmalara yönelik öneriler geliştirmektedir.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis examines the impact of climate change on global migration patterns, with a particular focus on the phenomenon of climate-induced migration in Africa. In recent years, climate migration has garnered significant attention from the international community due to increasing environmental degradation, ecosystem changes, and natural resource scarcity. The thesis clarifies the distinctions between refugees and migrants, explores the relationship between climate change and migration, and analyzes the social, economic, and environmental effects of this relationship in Africa. The first chapter provides a theoretical framework for understanding climate migration, evaluating international policies and strategies developed to address this issue. The second chapter delves into the regional impacts of climate change in Africa, examining environmental degradation and its effects on migration patterns. It focuses on key issues such as desertification, deforestation, water scarcity, and food insecurity in Africa, along with their associated social and economic consequences. The third chapter presents the research findings and, based on these findings, proposes and evaluates policy recommendations for addressing climate migration. In conclusion, this thesis offers a comprehensive analysis aimed at understanding the impact of climate change on migration dynamics in Africa, contributing to the existing literature on the subject. It also provides recommendations for future policies and research in this area, emphasizing the need for more effective international cooperation and humane approaches to managing climate-induced migration.