Bir üniversite hastanesinin acil servisine mesai saatleri içinde ve mesai dışı saatlerde başvuran ve perkütan koroner girişim yapılan st segment elevasyonlu miyokard infarktüsü tanısı almış hastaların yönetiminin prognoz üzerine etkisi
The effect of the management of patients diagnosed with st-segment elevation myocardial infarction presenting during and outside working hours and undergoing percutaneous coronary intervention in the emergency department of a university hospital on prognosis
- Tez No: 915279
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ÖZAKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: STEMI, Mesai içi, Mesai dışı, Prognoz, STEMI, Working hours, Outside working hours, Prognosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi acil servisine başvuran STEMI hastalarının mesai saatleri içindeki ve dışındaki yönetim sürelerinin prognoz üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, 01.01.2023 ile 31.12.2023 tarihleri arasında hastaneye başvuran 186 STEMI hastası üzerinde yürütülmüştür. Hastaların 54'ü (%29) mesai saatleri içinde, 132'si (%71) mesai dışı saatlerde başvurmuştur. Cinsiyet dağılımı incelendiğinde, erkek hastalar %79,6 olarak belirlenmiştir. Eski miyokard enfarktüsü öyküsü olan hastalar %18, sigara içen hastalar %39, hipertansiyon %49 oranında saptanmış ve bu faktörlerin STEMI gelişiminde etkili olduğu görülmüştür. Mesai içi hasta grubunda PKG süresi ortalama 32,13 dakika, mesai dışı grupta ise 43,00 dakika olarak saptanmıştır (p = 0.001). Kapı-balon süreleri, mesai içi hastalarda %85,2, mesai dışı hastalarda %87,2 oranında 60 dakikanın altındadır (p = 0.909). Hastaların sonlanımında, mortalite oranı mesai içi grupta %7,41, mesai dışı grupta %6,82 olarak belirlenmiştir (p = 1.000). Mesai içi ve dışı gruplar arasında mortalite oranlarında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Bu durum, her iki dönemde de etkin tedavi süreçlerinin ve yönetim protokollerinin benzer şekilde uygulanmış olabileceğini göstermektedir. Bu, acil servisteki hızlı ve doğru müdahale sürecinin, tedavi başarısının önemli bir faktörü olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, acil serviste hızlı tanı ve tedavi süreçlerinin uygulanması, STEMI hastalarının prognozunu iyileştirme potansiyeline sahiptir. Çalışmanın sonuçları, gelecekte yapılacak olan araştırmalara ve STEMI hastalarının yönetim standartlarının iyileştirilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis was conducted to evaluate the impact of management durations during working and non-working hours on the prognosis of STEMI patients presenting to the Emergency Department of Eskişehir Osmangazi University Hospital. The study was carried out on 186 STEMI patients who presented to the hospital between January 1, 2023, and December 31, 2023. Of these patients, 54 (29%) presented during working hours, and 132 (71%) during non-working hours. The gender distribution revealed that 79.6% of the patients were male. Among the patients, 18% had a history of previous myocardial infarction, 39% were smokers, and 49% had hypertension, indicating the influence of these factors on the development of STEMI. The mean PTCA time was 32.13 minutes for the working hours group and 43.00 minutes for the non-working hours group (p = 0.001). Door-to-balloon times were below 60 minutes in 85.2% of patients during working hours and 87.2% during non-working hours (p = 0.909). Mortality rates were 7.41% in the working hours group and 6.82% in the non-working hours group (p = 1.000), showing no significant difference in mortality between the two groups. This suggests that effective treatment protocols and management processes were applied consistently during both periods. The findings highlight the critical importance of prompt and accurate interventions in the emergency department for successful treatment outcomes.In conclusion, the implementation of rapid diagnostic and treatment processes in the emergency department has the potential to improve the prognosis of STEMI patients. The results of this study aim to contribute to future research and the enhancement of management standards for STEMI patients.