Erken Cumhuriyet dönemi Türk müzik eğitiminde kadın
Woman in Turkish music education during the early republican period
- Tez No: 915298
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ULUSOY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet dönemi, Kadın, Müzik, Republican period, Woman, Music
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmanın amacı, Cumhuriyet'in erken döneminde Türkiye'de müzik eğitiminde kadınların rolünü ve etkisini incelemektir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra müzik eğitimi alanında gerçekleşen dönüşümler, kadınların eğitimdeki varlığını ve toplumsal rollerini de etkilemiştir. Bu çalışma, kadınların müzik eğitimine katılımını, eğitimde üstlendikleri rolleri ve bu süreçte karşılaştıkları zorlukları tespit etmeyi amaçlamaktadır. Belge analizi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen bu çalışmada, tarihî belgeler, arşiv kayıtları ve literatürden elde edilen veriler analiz edilerek Cumhuriyet'in erken döneminde Türkiye'de müzik eğitiminde kadınların rolü ve etkisi ortaya konulmuştur. Çalışmanın sonuçları, müzik eğitiminde kadınların önemini ve bu dönemde yaşanan değişimleri vurgulamaktadır. Ayrıca, kadınların eğitimdeki rolleri ve karşılaştıkları zorluklar belirlenmiş ve tartışılmıştır. Bu araştırma, Türkiye müzik eğitimi tarihindeki müzik ve kadın konusundaki gelecekteki çalışmalara katkı sağlamayı ve benzer çalışmalar yürütecek araştırmacılara fikir vermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the role and impact of women in Turkish music education during the early republican period. After the establishment of the Republic of Turkey, the transformations in the field of music education also affected the presence of women in education and their societal roles. This study aims to identify the participation of women in music education, the roles they assumed in education, and the challenges they faced during this process. In this study, which was conducted using document analysis, historical documents, archive records, and data obtained from the literature were analyzed to reveal the role and impact of women in Turkish music education during the early republican period. The results of the study highlight the importance of women in music education and the changes experienced during this period. Additionally, the roles of women in education and the challenges they faced are identified and discussed. This research aims to contribute to future studies on music and women in the history of Turkish music education and to provide ideas for researchers who will conduct similar studies.