Anıl Basılı'nın çocuk kitaplarının çocuk edebiyatının temel ögelerine ve Türkçe dersi öğretim programındaki temalara göre incelenmesi
Researching of Anıl Basılı's children's books according to key elements of children's literature and themes of Turkish lesson curriculum
- Tez No: 915465
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP CİN ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Anıl Basılı kitapları, çocuk edebiyatı, öğretim programı, tema, Anil Basılı books, children's literature, curriculum, theme
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmada Anıl Basılı'nın çocuk kitaplarının çocuk edebiyatının temel ögelerinden içerik özelliklerine göre incelenmesi ve kitapların Türkçe Dersi Öğretim Programı'ndaki temalara uygunluğunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Anıl Basılı'nın çocuk kitaplarının çocuk edebiyatının temel ögelerine göre analizini amaçlayan bu araştırma genel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma deseninin benimsendiği çalışmada doküman analizi tekniğiyle veri toplanmıştır. Bulgular: Araştırmada amaca uygun bulgular elde edilebilmesi için Kitap İnceleme Formu hazırlanmıştır. Veri kaynağı olan tüm kitaplar formdaki maddeler doğrultusunda tek tek değerlendirilerek çocuk edebiyatının içerik özelliklerinden konu, ileti, plan, karakter, dil ve anlatım ile Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yer alan temalara göre uygunluk durumunu belirleyen bulgular elde edilmiştir. Sonuçlar: Araştırma süresince öğrenilen bilgiler ve elde edilen bulgular neticesinde Anıl Basılı'nın Balino, Zürafa Sözü, Melodi, Nohut Adam, Çekilin, Ben Okurum!, Çekilin, Ben Yazarım!, Büyük Dostum, Başarısızlar Kulübü, Mükemmeller Kulübü ve Hayta adlı kitaplarının çocuk edebiyatının temel ögelerine uygun olduğu sonucuna varılmıştır. İncelenen kitapların ana tema ve alt temaları dikkate alındığında Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yer alan temalara uygun olduğu ve öğretim materyali olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to examine Anıl Basılı's children's books according to the content characteristics of the basic elements of children's literature and to evaluate the suitability of the books for the themes in the Turkish lesson curriculum. Method: This research, which aims to analyze Anıl Basılı's children's books according to the basic elements of children's literature, was carried out in a general screening model. In the study, where the qualitative research design was adopted, data were collected using the document analysis technique. Findings: A Book Review Form has been prepared to obtain results suitable for the research. All books that are the source of data have been evaluated individually according to the items in the form, and findings have been obtained that determine the suitability of children's literature content characteristics according to the subject, message, plan, character, language and expression, as well as themes included in the Turkish lesson curriculum. Conclusions: As a result of the information learned during the research and the findings obtained, Anıl Basılı's Balino, Giraffe Word, Melody, Chickpea Man, Move away, I'll Read!, Move away, I'm the Writer! It has been concluded that his books, Big Friend, The Club of Failures, the Club of Perfections and Hayta, are the basic elements of children's literature. When the main themes and sub-themes of the examined books are taken into consideration, it is concluded that the Turkish Lesson is suitable for the themes included in the Curriculum and can be used as teaching materials.