Okul rehber öğretmenlerine göre (8.sınıf) sınıf rehberlik programının 21. yüzyıl becerilerini kazandırma düzeyleri
School counselors' opinions on eighth grade guidance curriculum's effect of levels of acquisition of 21st century skills
- Tez No: 915479
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 21.yüzyıl becerileri, Rehberlik programı, Program Değerlendirme, Rehberlik Hizmetleri, 21st century skills, Guidance program, Program evaluation, Guidance Services
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Rehberliğin, en önemli hedeflerinden biri; bireylerin yaşamları boyunca, kendilerini gerçekleştirme süreçlerinde, profesyonel hizmet sunmaktır. Bu süreçte, bireyi tanımak ve kendilerini tanımalarına yardımcı olmak, içinde bulunduğu toplumun gereklerine uygun, kendini etkin bir şekilde ifade etmelerini sağlamaktır. Bireyin; gelişen çağda, gelişen teknolojiye ve yeteneklere sahip olması ancak eğitimle sağlanabilir. Bu becerilerin geliştirilmesi için kazanımlar doğrultusunda, eğitim verilmesi, bireylerin içinde bulunduğu toplumun gereklerini yerine getirmesini ve etkin iletişim kurmasını kolaylaştıracaktır. Araştırmanın önemi; araştırmayla elde edilecek sonuçların, bu alana yönelik hizmet veren kişilere bilgi vermesi, bu alana yönelik hizmet vermeyi planlayan araştırmacılara fikir vermesi, bireylere, içinde bulunduğu çağın becerilerini kazandıracak kazanımlara yer veren rehberlik programlarının hazırlanması ve uygulanması sürecinde destek olmasıdır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu; 2023-2024 eğitim-öğretim yılında kamu ortaokul kurumlarında görev yapan Okul Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın katılımcıları; 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında Aksaray ilinde görev yapan basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilmiş Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni olan 20 okulun 20 Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeninden meydana gelmektedir. Araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu form neticesinde veri toplama aracı olarak bireysel görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler, içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda; görüşülen okul rehber öğretmenleri, 8.sınıflar için planlanan rehberlik programında, amaç, kazanım ve etkinlikler açısından, 21. yüzyıl becerilerini kısmen kazandıracak nitelikte etkinliklere yer verildiği, sınıf ortamının etkinlikleri uygulamaya elverişli olmayışı, okul paydaşlarının işbirliğinin yetersiz olduğu, yer yer öğrenci seviyelerine uygun olmayan etkinliklerin varlığı, kırtasiye ve materyal malzemelerinin etkinliklerde fazlalığı ve uygulama için ders saatinin yeterli olmaması gibi konularda problemler yaşandığını ortaya koymuştur. Rehber öğretmenler, programın revize edilmesini, paydaşların iş birliği yapması için programın tanıtılması ve ders saatlerinin artırılması gibi önerilerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SCHOOL COUNSELORS' OPİNİONS ON EİGHTH GRADE GUİDANCE CURRİCULUM'S EFFECT OF LEVELS OF ACQUİSİTİON OF 21 ST CENTURY SKİLLS (8th Grade) One of the most important goals of guidance is to provide professional services to individuals throughout their lives in the process of self-realisation. In this process, it is to recognise the individual and help them to recognise themselves, to ensure that they express themselves effectively in accordance with the requirements of the society in which they live. In the developing age, the individual can only be provided with education to have developing technology and skills. Providing education in line with the achievements for the development of these skills will make it easier for individuals to fulfil the requirements of the society in which they live and to communicate effectively. The importance of the research is that the results of the research will provide information to the people who provide services in this field, give ideas to the researchers who plan to provide services in this field, and support the process of preparing and implementing guidance programmes that include achievements that will provide individuals with the skills of the age in which they live. In the study, case study design, one of the qualitative research methods, was used. The study group of the research consists of School Psychological Counsellors and Guidance Counsellors working in public secondary school institutions in the 2023-2024 academic year. The participants of the study consist of 20 Psychological Counsellors and Guidance Counsellors of 20 schools with Psychological Counsellors and Guidance Counsellors selected by simple random sampling method working in Aksaray province in the 2023-2024 academic year. In the research, a semi-structured interview form was used. As a result of this form, individual interviews were conducted as a data collection tool. The data obtained as a result of the research were analysed by content analysis method. As a result of the research, the interviewed school counsellors revealed that there are problems in the guidance programme planned for 8th grades in terms of objectives, outcomes and activities, such as the inclusion of activities that partially provide 21st century skills, the classroom environment is not suitable for implementing activities, the cooperation of school stakeholders is insufficient, the existence of activities that are not suitable for student levels, the excess of stationery and material materials in the activities and the insufficient number of class hours for implementation. Guidance counsellors made suggestions such as revising the programme, introducing the programme for the cooperation of stakeholders and increasing the course hours.