Veri zarflama analizi ve matbaa sektöründe bir uygulama
Data envelopment analysis and an application in the printing sector
  1. Tez No: 915509
  2. Yazar: EMRE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TAHA BİLİŞİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Etkinlik, Verimlilik, Data Envelopment Analysis, Effectiveness, Efficiency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite ve Üretim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Etkinlik ve verimlilik kavramları pratikte benzer olarak algılansa da teorik olarak temelleri farklıdır. Bu çalışmanın ana teması etkinlik ve verimlilik kavramlarının incelenmesi ve ölçümüdür. Bu çalışmanın uygulama bölümünde 17.21.13 (Koli, kutu ve benzeri muhafazalar, oluklu kâğıttan veya mukavvadan) Nace koduna sahip üretim yapan işletmelerin etkinlikleri, matematiksel programlama tabanlı etkinlik ölçüm yöntemi olarak tanımlanan veri zarflama analizi ile yapılmıştır. Çalışmada yer alan İllere Göre Üretim Kapasiteleri tablosu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği internet sitesinden alınmıştır. Veri Zarflama Analizinin uygulama aşamasında Efficiency Measurement System- EMS programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the concepts of effectiveness and efficiency are perceived as similar in practice, their theoretical foundations are different. The main theme of this study is the examination and measurement of the concepts of effectiveness and efficiency. In the application part of this study, the activities of enterprises producing with the Nace code of 17.21.13 (Cartons, boxes and similar enclosures, made of corrugated paper or cardboard) were carried out with data envelopment analysis, which is defined as a mathematical programming-based efficiency measurement method. The Production Capacities by Provinces table in the study was taken from the website of the Union of Chambers and Commodity Exchanges of Türkiye. Efficiency Measurement System-EMS program was used in the application phase of Data Envelopment Analysis.