Midtrimester amniyotik membranı prolabe kadınların amnion sıvısında bakteri 16S rRNA varlığının acil servikal serklaj başarısı ve gebelik prognozu ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship of bacteria 16s rRNA in amnional fluid with emergency cervical cyclage success and pregnancy prognosis in women with prolabe of the midtrimester amniotic membrane
- Tez No: 915593
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÇORAKÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm doğum, amniyosentez, acil serklaj, 16S ribozomal RNA, gebelik prognozu, Amniocentesis, emergency cerclage, 16S ribosomal RNA, pregnancy prognosis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Acil servikal serklaj yapılması gereken amniyotik membranı prolabe olan kadınlardan alınan amniyon sıvılarında PZR ile enfeksiyon etkeninin tespitinin, acil servikal serklaj başarısı ve gebelik prognozu ile ilişkisini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu vaka kontrollü çalışmaya Kocaeli Üniveristesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na Ocak 2010 ile Haziran 2012 tarihleri arasında membranları sağlam olup serviksten amniyon membranı mesanenin üretra girişinden daha distale kadar prolabe olan ve acil servikal serklaj yapılması gereken 19 hasta ile ikinci trimester karyotip analizi yapılması amacıyla genetik amniosentez için başvuran ardışık 56, toplam 75 hasta dahil edilmiştir. Amniyosentez ile alınan amniyon sıvılarında bakteriyel 16S rRNA varlığı PZR yöntemiyle incelenmiştir. Amniyon sıvı kültürü, vajen ve idrar kültürleri ile hemogram ve CRP için de kan alındı. Başvuruda vital bulguları ölçüldü. Amniyon membranı prolabe olan hastalara acil servikal serklaj, tokoliz, antibiyotik tedavilari uygulandı. İstatistiksel analizi Spss 13 bilgisayar programı ile yapıldı. Bulgular: Hasta grubunun gebelik süresi kontrol grubunun gebelik süresinden anlamlı olarak kısaydı (p1) yüksekliği (n=8, % 88), saptanmayan olgularla (n=8, % 80) benzer bulundu (p=0.81). PZR yöntemiyle bakteri varlığı saptanan hasta grubunda eve canlı bebek götürülmediği tespit edilirken saptanmayan olgularda altı hastanın (% 60) eve canlı bebek götürdüğü tespit edildi (p= 0.008). PZR yöntemiyle bakteri varlığı saptanan hasta grubunda gebelik süresi (gün), saptanmayan hasta grubundan anlamlı olarak düşük bulundu (p=0.02). PZR yöntemiyle bakteri varlığı saptanan ve saptanmayan hasta grupları arasında gebeliğin uzama günü açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Sonuç: Amniyotik membranı prolabe halde başvuran, hem enfeksiyon hem de prematürite açısından yüksek risk taşıyan hastalarda olabilecek en kısa sürede duyarlı ve özgün yöntemle etkenin tespiti önem arz etmektedir. Bu amaçla 16S rRNA'ya yönelik yapılan PZR yöntemi ile amniyon sıvısında bakteriyel etkenin tespitinin rutin olarak çalışılmasıyla hastalara kısa sürede doğru ve etkin tedavi başlanacak ve bireysel, toplumsal fayda sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to present the relationship between the detection of infection factor in the amniotic fluids from the women with a prolapsed amniotic membrane and requiring emergency cervical cerclage by PCR, and the success of emergency cervical cerclage and pregnancy prognosis. Materials and Methods: A total of 75 patients as 19 patients (group 1) whose membranes were intact between January 2010 and June 2012 and amniotic membranes were prolapsed from the entry of the bladder up to more distal and required emergency cervical cerclage, and consecutive 56 patients (group 2) who admitted for genetic amniocentesis in order to have second trimester karyotype analysis, were included in this case-control study in Kocaeli University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology. The presence of bacterial 16S rRNA in the amniotic fluids which were taken by amniocentesis, was analyzed by PCR method. Amniotic fluid culture, vaginal and urine cultures were taken; and blood was withdrawn for hemogram and CRP. Vital findings were measured during admission. Patients with prolapsed amniotic membrane were undergone emergency cervical cerclage, tocolysis and antibiotic treatment. Statistical analysis was performed by SPSS 13.0 package program. Results: Pregnancy duration of group 1 was significantly shorter than group 2 (p1) in the patients who showed the presence of bacteria by PCR method in group 1 (n=8, 88 %) was similar to the cases who did not show CRP elevation (n=8, 80 %) (p=0.81). While it was observed that the patients who showed the presence of bacteria by PCR method in group 1 did not take the baby home, it was seen that six patients (60 %) among the ones without bacteria have taken alive baby home (p=0.008). The duration of pregnancy (days) of the patients who showed the presence of bacteria by PCR method in group1 was found to be significantly shorter than the patients without bacteria (p=0.02). There was no statistically significant difference between the patients with and without the presence of bacteria by PCR method in group 1 in terms of prolongation of pregnancy (p>0.05). Conclusion: The detection of the factor in the patients who admitted with a prolapsed amniotic membrane at a high risk of infection and prematurity, by a sensitive and specific method as quickly as possible is very crucial. For that purpose, routine work for the detection of bacterial factor in the amniotic fluid for 16S rRNA by PCR method will provide an accurate and effective treatment for the patients in a short time, and it will also provide individual and social benefits.