Fibromiyaljili hastalarda sarkopeni araştırılması
Investigation of sarcopenia in patients with fibromyalgia
  1. Tez No: 915752
  2. Yazar: BEYZA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE KÖKSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Ultrasonografi, Sarkopeni, Fibromyalgia, Ultrasonography, Sarcopenia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Birincil amacımız, bölgesel kas ölçüm yöntemlerine dayanan bir tanı algoritması (ISarcoPRM tanı algoritması) kullanarak fibromiyalji sendromlu hastalarla sağlıklı kontroller arasında sarkopeni tanı parametrelerini karşılaştırmaktır. İkincil amacımız, toplam kas kütlesi ölçümleri ve bölgesel kas kütlesi ölçümlerinin sarkopeni tanısında kullanılan diğer parametrelerle korelasyonunu incelemektir. Yöntem: Çalışmaya 2016 Amerikan Romatoloji Derneği tanı kriterlerine göre fibromiyalji tanısı almış 30-50 yaş arası 41 kadın hasta ve fibromiyaljisi olmayan 41 sağlıklı gönüllü kadın dahil edildi. Tüm katılımcılar uluslararası fiziksel aktivite anketi ile hasta grubu ise ek olarak fibromiyalji etki anketi, yaygın ağrı indeksi ve semptom şiddet skalası ile değerlendirildi. Tüm katılımcılara ultrasonografik ön uyluk kas kalınlığı ölçümü, sonografik uyluk ayarlama oranı(STAR), el kavrama kuvveti, sandalyeden otur kalk testi, yürüme hızı testi ve biyoelektirik impedans analizi(BİA) ölçümü yapıldı. Her iki grup arasında ölçülen parametreler karşılaştırıldı. Her iki grup dinapeni, sarkopeni, fiziksel performans, toplam iskelet kas kütlesi açısından karşılaştırıldı. Hasta ve kontrol grubunda parametreler arasında korelasyon analizleri yapıldı. Ön uyluk kas kalınlığı ile BİA iskelet kas kütlesinin boy, kilo ve beden kitle indeksi ile korelasyon analizleri yapıldı. Bulgular: İstatistiksel anlamlı olarak hasta grubunda sonografik uyluk ayarlama oranı(STAR), el kavrama kuvveti, yürüme hızı, fiziksel aktivite anketi skoru kontrol grubundan daha düşük, sandalyeden otur kalk testi süresi kontrol grubundan daha yüksek saptandı (sırasıyla p=0,029, p=0,000, p=0,000, p=0,000, p= 0,003). İki grup arasında BİA iskelet kas indeksi, BİA iskelet kas kütlesi, ultrasonografik ön uyluk kas kalınlığı arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. (sırasıyla p=0,893, p=0,886, p=0,125). ISarcoPRM tanı algoritmasına göre hasta ve kontrol grubu arasında el kavrama kuvveti ve sandalyeden otur kalk testi ile dinapeni varlığı açısından anlamlı fark görüldü (sırasıyla p=0,000, p=0,000). Katılımcılarda sarkopeni tespit edilmedi. Sonuç: Fibromiyaljili kadınların daha az kas gücüne, daha az fiziksel performansa ve daha az ön uyluk kas kütlesine sahip olduğu görülmüştür. Bu durum fibromiyaljinin sarkopeni açısından bir risk faktörü olduğunu düşündürmektedir. Fibromiyaljili kadınlarda dinapeni görülme sıklığı daha fazladır. Hem toplam hem bölgesel kas kütlesi ölçümlerinin çeşitli dezavantajları bulunmaktadır. Ancak çalışmamızda saptanan bölgesel kas ölçümlerinin fiziksel performans ve kas gücü ile tutarlı ve anlamlı ilişkisi düşünüldüğünde bölgesel kas ölçümlerinin kullanılması daha doğru bir yol gibi görünmektedir. Hem genç hem yaşlı fibromiyaljili kadınlar için dinapeni ve sarkopeni açısından farkındalığın artması önemlidir. Fibromiyaljili hastaların takibinde kas gücü ve fiziksel performansın değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Bu parametrelerin iyileştirilmesi tedavide amaçlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our primary aim was to compare sarcopenia diagnostic parameters between patients with fibromyalgia syndrome and healthy controls using a diagnostic algorithm based on regional muscle measurement methods (ISarcoPRM diagnostic algorithm). Our secondary aim was to examine the correlation of total muscle mass measurements and regional muscle mass measurements with other parameters used in the diagnosis of sarcopenia. Method: The study included 41 female patients aged 30-50 years who were diagnosed with fibromyalgia according to the 2016 American College of Rheumatology diagnostic criteria and 41 healthy volunteer women without fibromyalgia. All participants were evaluated with the international physical activity questionnaire, and the patient group was additionally evaluated with the fibromyalgia impact questionnaire, widespread pain index and symptom severity scale. Ultrasonographic anterior thigh muscle thickness measurement, sonographic thigh adjustment ratio (STAR), hand grip strength, chair stand test, gait speed test and bioelectrical impedance analysis (BIA) measurements were performed on all participants. The measured parameters were compared between the two groups. Both groups were compared in terms of dynapenia, sarcopenia, physical performance, and total skeletal muscle mass. Correlation analyses were performed between the parameters in the patient and control groups. Correlation analyses were performed between anterior thigh muscle thickness and BIA skeletal muscle mass with height, weight and body mass index. Results: Statistically significant values were found for sonographic thigh adjustment ratio (STAR), handgrip strength, gait speed test, physical activity questionnaire score lower than the control group, and chair stand test time higher than the control group (p=0.029, p=0.000, p=0.000, p=0.000, p=0.003, respectively). No statistically significant difference was found between the two groups in terms of BIA skeletal muscle index, BIA skeletal muscle mass, ultrasonographic anterior thigh muscle vii thickness (p=0.893, p=0.886, p=0.125, respectively). According to the ISarcoPRM diagnostic algorithm, a significant difference was observed between the patient and control groups in terms of the presence of dynapenia using handgrip strength and chair stand test (p=0.000, p=0.000, respectively). Sarcopenia was not detected in the participants. Conclusion: It has been observed that women with fibromyalgia have less muscle strength, less physical performance and less anterior thigh muscle mass. This suggests that fibromyalgia is a risk factor for sarcopenia. Dynapenia is more common in women with fibromyalgia. Both total and regional muscle mass measurements have various disadvantages. However, considering the consistent and significant relationship between regional muscle measurements and physical performance and muscle strength found in our study, using regional muscle measurements seems to be a more appropriate method. It is important to increase awareness of dynapenia and sarcopenia for both young and old women with fibromyalgia. It is important to evaluate muscle strength and physical performance in the follow-up of patients with fibromyalgia. The improvement of these parameters should be aimed in treatment.