Ortaokul öğrencilerinin orantısal akıl yürütme gerektiren istatistiksel görevlerde istatistiksel akıl yürütme becerilerinin incelenmesi
Investigation of statistical reasoning skills of middle school students in statistical tasks requiring proportional reasoning
- Tez No: 915757
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL ERYILMAZ ÇEVİRGEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, İstatistik, Education and Training, Mathematics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Akıl Yürütme, Orantısal Akıl Yürütme, SOLO Taksonomisi, Statistical Reasoning, Proportional Reasoning, SOLO Taxonomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin orantısal akıl yürütme gerektiren istatistiksel görevlerde istatistiksel akıl yürütme becerilerinin incelenmesidir. Araştırma temel nitel araştırma desenine göre tasarlanmış ve verilerin analizinde betimsel analiz yoluna başvurulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde Trabzon iline bağlı altı devlet okulunda öğrenim gören 20 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrenciler ölçüt örnekleme yöntemiyle akademik başarısı yüksek olan 8. sınıf öğrencilerinden seçilmiştir. Veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından hazırlanan iki görüşme protokolü, İki Aşamalı Orantısal Akıl Yürütme Teşhis Testi ve gözlem formu kullanılmıştır. Öğrencilerin istatistiksel akıl yürütme düzeylerinin belirlenmesi için alanyazına dayalı bir ön model geliştirilmiş ardından yeniden düzenlenmiş ve son şekline kavuşturulmuştur. SOLO Taksonomisi temelli hazırlanan bu model ile araştırmaya katılan öğrencilerin istatistiksel akıl yürütme düzeyleri görev temelli görüşme yöntemiyle belirlenmiş ve öğrencilerin tamamının İlişkisel Yapının alt düzeylerinde (İY1, İY2 ve İY3) konumlandığı tespit edilmiştir. Bulgular alanyazın ile tartışılmış ve elde edilen sonuçlar sunulmuştur. Sonuçlar ışığında öğretmenlere ve araştırmacılara çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the statistical reasoning skills of middle school students in statistical tasks requiring proportional reasoning. The research was designed according to the basic qualitative research and descriptive analysis was used in the analysis of the data. The study group of the research consists of 20 students studying in 6 public schools in Trabzon province in the second semester of the 2021-2022 academic year. The students were selected from 8th grade students with high academic success using the criterion sampling method. Two interview protocols prepared by the researcher, Two-Tier Diagnostic Instrument to Assess Proportional Reasoning (Test) and the observation form were used as data collection tools. A preliminary model based on the literature was developed, rearranged and finalized to determine the statistical reasoning levels of the students. With this model prepared based on SOLO Taxonomy, the statistical reasoning levels of the students participating in the research were determined through task-based interview method, and it was determined that all of the students were positioned at the sub-levels of the Relational Structure (RS1, RS2 and RS3). The findings were discussed with the literature and the results obtained were presented. In the light of the results, various suggestions were made to teachers and researchers.