Modern insanın günlük ritüelleri ile alışveriş mekânları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between modern human's daily rituals and shopping venues
- Tez No: 915758
- Danışmanlar: DOÇ. DİDEM TUNCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: modern insan, ritüel, tüketim kavramı, alışveriş alışkanlıkları, alışveriş mekânları, dijitalleşme, teknoloji, alışveriş ritüelleri, AVM, modern human, ritual, concept of consumption, shopping habits, shopping venues, digitalization, technology, shopping rituals, shopping mall
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Tarihin her döneminde farklı şekillerde karşımıza çıkan alışveriş mekânlarının, toplumun günlük yaşamında önemli bir yeri olan kamusal alan olarak ele alındığı bu tezde, alışveriş mekânları mekânların hafızasını oluşturan ritüel kavramıyla birlikte değerlendirilmiştir. Modern zaman ritüellerini günümüz alışveriş mekânlarının perspektifinden incelemek ve mekânsal etkilerini anlamak amaçlanmıştır. Modern insan, hızla değişen bir dünyada, günlük yaşamını şekillendiren alışkanlıkları ve ritüelleri ile varlığını sürdürmektedir. Bu hızlı değişim ve dönüşümler, bireylerin yaşam tercihlerini şekillendirmekte büyük bir rol oynamaktadır. Bireylerin yalnızca yaşam tarzlarında değil, gündelik hayatın her alanında kendini gösteren değişimler, iç mekânlarda ve özellikle alışveriş mekânlarında belirgin farklar yaratmaya başlamıştır. Alışverişin toplumsal bir ritüel olarak nasıl evrildiğini etkileyen başlıca unsurlar arasında; dijitalleşme, çevrimiçi alışverişin yaygınlaşması, sosyal medyanın etkisi, zaman yönetimi ve büyük bir hızla gelişen teknoloji bulunmaktadır. Bireylerin alışveriş ritüelleri, alışveriş mekânlarının şekillenmesini sağlayan güçlü etkilerdir. Ritüeller, mekânın oluşumuna etki etmekle kalmaz, aynı zamanda mekânı dönüştürme gücüne de sahiptir. Günümüzde, alışveriş bireylerin sadece ihtiyaçlarını karşıladıkları bir eylem olmanın yanı sıra, aynı zamanda toplumsal, sosyal, kültürel ve deneyimsel bir eylem haline gelmiştir. Bu değişimin tetikleyicisi olarak fiziksel alışverişin çevrimiçi alışveriş ile içinde bulunduğu rekabeti gösterebiliriz. Dönemsel olarak birbirinin yerine geçen bu iki alışveriş kanalı arasındaki rekabet, alışveriş mekânlarının doğal bir şekilde gelişmesini sağlamıştır. Alışveriş mekânları ve özellikle AVM'ler, bireylerin sosyal etkileşimde bulunduğu, toplumsal ve kültürel bağlar kurduğu, yeni deneyimler yaşadığı ve sosyal medya platformları aracılığıyla paylaşımlar yapmak gibi sebeplerle de tercih ettiği mekânlar durumuna gelmiştir. Sosyal medya ve dijital etkileşimler, alışverişi bir tür toplumsal ritüele dönüştürmüştür. Alışverişin bir yaşam tarzı haline gelmesi, sosyal ve kültürel bir ifade sağlaması etkisi ile mağazalar çağı yakalamak için, çevirim içi alışveriş sağlayan alışveriş kanalları ile entegre olmuştur. Çok kanallı hibrit alışveriş yapıları ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, toplumsal, kültürel ve teknolojik dönüşümlerin bireylerin alışveriş alışkanlıklarını ve ritüellerini nasıl dönüştürdüğü, modern insanın değişen ritüelleri ve alışveriş alışkanlıklarındaki dönüşümün alışveriş mekânlarındaki yansımaları ele alınmıştır. Bu bağlamda içerik analizi yöntemi kullanılarak alışveriş mekânlarındaki tasarımsal değişimler, veri toplama, kategorize etme, veri analizi ve mekânlarda ortaya çıkan sonuçların yorumlanması aşamaları ile çalışılmıştır. Nitel bir çalışma olup literatür taramasına ek olarak durum çalışması yöntemi (örnek olay tarama deseni) kullanılmıştır. Alışverişin dijital çağ ve teknolojinin etkisiyle nasıl dönüştüğü, tarihsel, kültürel ve sosyal anlamda nasıl bir ritüele haline geldiği ve günümüz alışveriş mekânlarının bütün bu değişimler karşısında tüketiciye sunduğu çözümler ve yenilikler incelenmiştir. Günümüz tüketim mekânlarının değişime olan reaksiyonu, toplumla ve teknoloji ile nasıl etkileşime girdiği ve bu dönüşümün gelecekte nasıl şekilleneceği üzerine kapsamlı bir bakış açısı sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, shopping venues, which we encounter in different forms in every period of history, are considered as public spaces that have an important place in the daily life of the society, and shopping venues are evaluated together with the concept of ritual that creates the memory of the places. It is aimed to examine modern-day rituals from the perspective of today's shopping venues and understand their spatial effects. Modern human continue their existence in a rapidly changing world with habits and rituals that shape their daily lives. These rapid changes and transformations play a major role in shaping the life preferences of individuals. Changes that show themselves not only in the lifestyles of individuals but also in every aspect of daily life have started to create significant differences in interior spaces and especially in shopping venues. The main factors that affect how shopping evolves as a social ritual include digitalization, the spread of online shopping, the impact of social media, time management and rapidly developing technology. Individuals' shopping rituals are powerful influences that shape shopping venues. Rituals not only affect the formation of the space, but also have the power to transform the space. Today, shopping has become a social, cultural and experiential action, in addition to being an action where individuals meet their needs. We can show the competition between physical shopping and online shopping as the trigger of this change. The competition between these two shopping channels, which periodically replace each other, has enabled the natural development of shopping venues. Shopping venues, and especially shopping malls, have become places where individuals interact socially, establish social and cultural ties, have new experiences and share through social media platforms. Social media and digital interactions have transformed shopping into a kind of social ritual. With the effect of shopping becoming a lifestyle and providing a social and cultural expression, stores have integrated with shopping channels that provide online shopping in order to keep up with the age. Multi-channel hybrid shopping structures have emerged. This study examines how social, cultural and technological transformations transform individuals' shopping habits and rituals, the changing rituals of modern people and the reflections of the transformation in shopping habits in shopping venues. In this context, the design changes in shopping venues were studied using the content analysis method, with the stages of data collection, categorization, data analysis and interpretation of the results obtained in the venues. It is a qualitative study and in addition to the literature review, the case study method (case study scanning design) was used. How shopping has transformed under the influence of the digital age and technology, how it has become a ritual in historical, cultural and social terms, and the solutions and innovations that today's shopping venues offer to the consumer in the face of all these changes were examined. A comprehensive perspective was presented on how today's consumption spaces respond to change, how they interact with society and technology and how this transformation will take shape in the future.