Effects of PH and transglutaminase addition on the properties of faba bean protein based films
pH ve transglutaminaz ilavesinin bakla proteini bazlı filmlerin özellikleri üzerine etkileri
  1. Tez No: 915897
  2. Yazar: MELİSSA KOCATEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ŞAHİN, PROF. DR. SERVET GÜLÜM ŞÜMNÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyobozunur Film, Bakla Proteini, Transglutaminaz, Kekik Yağı, Aktif Film, Biodegradable Film, Faba Bean Protein, Transglutaminase, Thyme Oil, Active Film
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Biyobozunur ambalajlar, sentetik polimerlere çevre dostu bir alternatif olmalarından ötürü büyüyen bir trenddir. Doğal polimerlerin ambalaj malzemesi olarak kullanıldığında bazı dezavantajları olmasına rağmen, diğer fonksiyonel bileşenlerin eklenmesiyle bunların üstesinden gelinebilir. Bu çalışmada, temel paketleme malzemesi olarak bakla proteini konsantresi kullanılmış ve protein zincirlerini çapraz bağlamak ve filmlerin bariyer özelliklerini geliştirmek için mikrobiyal transglutaminaz eklenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde dökme yöntemi kullanılarak iki farklı pH seviyesinde (pH 6 ve pH 8) ve değişen mikrobiyal transglutaminaz dozajlarında (0, 5 ve 10 birim) filmler yapılmıştır. Proteinlerin çözünürlüğünün daha yüksek olması nedeniyle pH 8'de yapılan filmler, su buharı geçirgenliği ve mekanik özellikler açısından daha iyi sonuçlar vermiştir. Ayrıca, transglutaminaz ile çapraz bağlanma seviyesinin pH 8'de daha yüksek olduğu görülmüştür. Transglutaminaz ilavesi 10 birim olduğunda filmlerin fiziksel özelliklerinde iyileşme olduğu görülmüştür. Çalışmanın ikinci bölümünde ise pH 8'deki film çözeltilerine kekik yağı ilave edilmiştir. Kekik yağı ilavesi antioksidan kapasitesini arttırıp antimikrobiyal fayda sağlamasına rağmen, filmlerin mekanik ve bariyer özelliklerini olumsuz yönde etkilemiştir. Ayrıca kekik yağı ilavesinin filmlerin çapraz bağlanma derecesini de azalttığı gözlenmiştir. Yüksek antioksidan kapasiteye ve antimikrobiyal aktiviteye sahip başarılı bir aktif film elde etmek için, 10U MTGase ile çapraz bağlanmış bakla proteini filmine %1 kekik yağı eklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Biodegradable packaging is a growing trend as it is an eco-friendly alternative to synthetic polymers. Although natural polymers have certain limitations when used as packaging material, these limitations can be overcome by incorporating other functional components. In this study, films were made using the casting method. Faba bean protein concentrate was used as a base packaging material, and microbial transglutaminase (MTGase) was added to cross-link the protein chains and improve the barrier properties of the films. In the first part of the study, films were prepared at two different pH levels (pH 6 and pH 8) and with varying dosages of MTGase (0, 5U, and 10U). Films made at pH 8 gave better results regarding WVP and mechanical properties due to the higher solubility of the proteins at pH 8. In addition, the degree of cross-linking with MTGase was higher at pH 8. The addition of MTGase at dosage of 10U improved the physical properties of the films. In the second part of the study, thyme oil was added to film-forming solutions at pH 8. Although thyme oil addition improved antioxidant capacity and provided antimicrobial benefits, it affected the mechanical and barrier properties of the films vi negatively. In addition, it was observed that thyme oil addition reduced the degree of cross-linking of the films. In order to achieve a successful active packaging film with high antioxidant capacity and antimicrobial activity, the addition of 1% thyme oil to faba bean protein film crosslinked with 10U MTGase is recommended.