COVID-19'dan dolayı yakın kaybı yaşayan bireylerde yas ve dini başa çıkma arasındaki ilişkinin incelenme
Examination of the relationship between mourning and religious coping in individuals who experienced a close loss due to COVID-19
- Tez No: 915900
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yas, Dini başa çıkma, Pandemi, Covid-19
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan Covid-19 korona virüsünün ortaya çıkması, beklenmedik ve ani bir süreç etkisi yaratmıştır. Korona virüs hastalığı 2019 (COVID-19), 17 Mayıs 2021 itibariyle Dünya çapında 3.472.068 ölüme neden olmuştur; Türkiye'de ise yaklaşık 46.446 ölüm gerçekleşmiştir. Covid-19 pandemi sürecinde, çok sayıda insan yakın kaybı yaşamıştır. Bu araştırma pandemi sürecinde yakın kaybı yaşayan bireylerin yas süreçleri, yas sürecinde ortaya çıkan dini başa çıkma düzeyinin etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu, İki Boyutlu Yas Ölçeği ve Dini Başa Çıkma Tarzları Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya 18 yaş üstü 45 Kadın ve 59 Erkek olmak üzere toplam 104 kişi katılmıştır. Araştırma bulgularına göre cinsiyet değişkeninin bireyin yas faaliyetleri ve dini başa çıkma konularında bir farklılık oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Sosyal destek alma, psikolojik destek alma ve ölene yakınlık derecesi değişkenleri incelendiğinde ise iki boyutlu yas ölçeğinin farklı alt boyutlarında istatiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Yakın kaybı yaşandığı sürede sosyal destek almayan katılımcıların daha fazla Aktif Yas Sürecinin İlişkisel Yönü puanına sahip olduğu görülmüştür. Elde edilen tüm bulgular incelendiğinde yakınlarını kaybeden bireylerin yas süreçlerini etkileyen birçok faktör olduğu görülmüştür. Bireyin kaybettiği yakını ile arasında olan ilişkinin çatışmalı veya duygusal olması, yaşanılan sürecin travmatik etkiler barındırması gibi etkenler bunlardan bazılarıdır. Vefat edilen kişi ile olumlu bir ilişki bağı kurulduysa yas süreci içerisinde verdiği patolojik tepkiler artmakta birey, hayatın rutin akışına ayak uydurmakta zorlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Losing one of its relatives is an inevitable experience for human beings. People who face the death of their relatives differ in the nature and intensity of their reactions. In order to help these people, it is important to have information about the factors and mechanisms that facilitate or prevent the mourning process. In this context, the aim of the study is to examine the levels of mourning and religious coping in individuals who experience close loss due to the corona virus. The universe of the study includes 104 individuals over the age of 18 years of age in 2019-2022, who suffered from close loss during the period of 2019-2022. For the research conducted, a total of three sections were used as socio-demographic form as data collection tools, a two-dimensional mourning scale and religious coping styles. In the finding of the research, a statistically significant negative relationship was found between the total score of the two dimensional mourning scale and the total score of the lower dimension and the total religious coping scale of the religious coping scale. A statistically significant positive relationship was found between the total religious coping sub -dimension scores of the Religious Coping Scale and the total score of the negative religious coping scale of the religious coping scale. There are some limitations in this study, which we have put forward in order to determine the relationship between mourning and religious coping in individuals who experience close loss due to COVID-19. For this reason, new researchers who will work on the subject; In new studies, it is recommended that they are included in different countries and individuals who are trained with different cultures in their research.