Romantik ilişki yaşayan bireylerde akılcı olmayan inançlar, özşefkat ve ilişki doyumunun incelenmesi
Examination of the irrational beliefs, self-compassion and relationship satisfaction in individuals which are in a romantic relationship
- Tez No: 915968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançlar, ilişki doyumu, öz şefkat, Irrational Beliefs in Romantic Relationships, Relationship Satisfaction, Self-Compassion
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, romantik ilişki yaşayan bireylerde akılcı olmayan inançlar, öz-şefkat ve ilişki doyumunun incelenmesidir. Bu kavramlar çeşitli demografik değişkenlerle de ilişkili olabileceği düşünülmüş ve araştırmaya eklenmiştir. Bu değişkenler: cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, çalışma durumu, gelir durumu, romantik ilişki durumu, ilişki süresi ve çocuk sahibi olma durumudur. Çalışmanın örneklemi Türkiye'de yaşayan ve romantik ilişki yaşayan bireyler oluşturmaktadır. Buna göre örneklem toplamda 384 kişiden oluşmakta olup; bunların 317'si kadın katılımcı, 75'i erkek katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmaya dahil olan kişilere araştırmacı tarafından oluşturulan, katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek için Kişisel Bilgi Formu, Romantik İlişkilerde Akılcı Olmayan İnançlar Ölçeği, İlişki Doyum Ölçeği ve Öz-şefkat Ölçeği kullanılmıştır. Bu bağlamda, araştırmanın temel kavramlarıyla çeşitli sosyo-demografik değişkenlerin incelenmesine bakılmış olup; bazılarında anlamlı bazılarında anlamlı olmayan farklılaşma tespit edilmiştir. Bunlara ek olarak, Romantik ilişkilerde akılcı olmayan inançlar ile ilişki doyumu arasında anlamlı, negatif yönde; özşefkat ile ilişki doyumu arasında anlamlı pozitif yönde farklılaşma olduğu belirlenmiştir. RAİNÖ alt boyutlarından farklı düşünme ve cinsiyet farklılıklarının ilişki doyumunu anlamlı, negatif yönde yordandığı görülmüştür. Öz anlayış genel puanlarının ilişki doyumunu pozitif yönde yordadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları ilişkili alanyazın bulgularıyla tartışılmıştır. Sonuç olarak otantiklik, psikolojik iyi oluş gibi kavramlar değerlendirilerek çalışmaya dahil edilebilir. Ayrıca, katılımcı sayısının arttırılması ve sosyodemografik değişkenlerin zenginleştirilmesi çalışmanın genişletilmesi için fayda sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine irrational beliefs, self-compassion and relationship satisfaction in individuals who are in romantic relationships. These concepts were thought to be related to various demographic variables and were added to the study. These variables are: gender, age, education level, employment status, income status, romantic relationship status, duration of relationship and having children. The sample of the study consists of individuals living in Turkey and having a romantic relationship. Accordingly, the sample consists of 384 people in total; 317 of them are female participants and 75 of them are male participants. Personal Information Form, Irrational Beliefs in Romantic Relationships Scale, Relationship Satisfaction Scale and Self-Compassion Scale were used to determine the demographic characteristics of the participants, which were created by the researcher. In this context, the basic concepts of the research and various sociodemographic variables were examined; some significant and some non-significant differences were detected. In addition, there was a significant negative correlation between irrational beliefs and relationship satisfaction in romantic relationships; It was determined that there was a significant positive difference between selfcompassion and relationship satisfaction. It was observed that thinking differently and gender differences from the sub-dimensions of RAINO predicted relationship satisfaction significantly and negatively.. It was determined that the general selfunderstanding scores predicted relationship satisfaction positively. The results of the research are discussed with the findings of the related literature. As a result, concepts such as authenticity and psychological well-being can be evaluated and included in the study. In addition, increasing the number of participants and enriching sociodemographic variables may be beneficial for expanding the study.