Adana ve çevresindeki sağlık kuruluşlarından elde edilen dışkı örneklerinde Entamoeba Histolytica'nın kültür, boyama ve elektoforez yöntemleriyle diğer amip türlerinden ayrılması
The Differantion of Entamoeba Histolytica from the other speciesis by using culture, stain and electrophoretic methods which are got from Adana and the various health foundations
- Tez No: 91597
- Danışmanlar: PROF. DR. KADRİ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Entamoeba histolytica, elektroforez, trikrom boyama, Robinson besiyeri. IX, Entamoeba histolytica, electrophoresis, trichrome stain, Robinson's medium. X
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Adana ye Çevresindeki Çeşitli Sağlık Kuruluşlarından Elde Edilen Dışkı Örneklerinde Entamoeba histolytica? iun Kültür, Boyama ve Elektroforez Yöntemleriyle Diğer Amip Türlerinden Ayrılması Dünyanın her yanında yaygın olarak görülen amöbiyoz, hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Diğer parazit hastalıklarında olduğu gibi amöbiyoz, özellikle gelir durumunun düşük olduğu ve sanitasyon bozukluğu olan yerlerde daha sık gözlenmektedir. İnfekte olmuş kişilerin ancak %10'unda invaziv amöbyoz görülürken büyük çoğunluğunda belirtisiz seyretmektedir. Amip taşıyabilen belirtisiz kişiler, hem kendileri için invaziv hastalık riski taşırken hem de çevre için bulaş kaynağı olmaktadırlar. Klinik yakınmalı hastalardan elde edilen örneklere doğrudan trikrom boyama yapıldı ve Robinson besiyerine ekildi. Malik Enzim kullanılarak yapılan izoenzim elektroforezi ile elde edilen sonuçlar karşılaştırıldı. Sağlık kuruluşlarının kendi personeli tarafından Entamoeba histolytica tanısı konan 150 örnekten bizim çalışmamızda yalnızca 36 (%24)'sına trikrom boyama ve kültür yöntemiyle amip tanısı kondu. Bu örneklerden 4 (%ll.ll)'ü Entamoeba histolytica olarak değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Differantion of Entamoeba histolytica From The Other Speciesis by Using Culture, Stain and Electrophoretic Methods Which are Got From Adana and The Various Health Foundations Throughout the world amebiosis is a common medical problem both in developed and developing countries. As with other parasitic infections, amebiosis is a consequence of poverty and bad sanitary conditions, while 10% at infected patients suffer invasive amebiosis, the remaining asymptomatic. The asymptomatic carriers with amoeba carry the risk at invasive amebiosis and may also transmit the organism to susceptible hosts. The samples which are got from the clinically suffering patients; are painted with Trichrome and inoculated to Robinson's medium. And we compared the results of isoenzyme electrophoresis in which Malic ensyme used. The own personels of the Health Foundations showed Entamoeba histolytica in 150 samples whereas we showed only 36 (24%) amoeba and 4 (11.11%) of them were Entamoeba histolytica.