Gökseki Yaylası (Kürtün-Gümüşhane) Pb-Zn-Cu cevherleşmesinin jeolojisi, mineralojisi ve alterasyon özellikleri
Geology, mineralogy and alteration features of Gökseki Yaylası (Kürtün-Gümüşhane) Pb-Zn-Cu mineralization
- Tez No: 916021
- Danışmanlar: PROF. DR. ENVER AKARYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Epitermal, Kapanım, Kurşun-Çinko, Kürtün, Ornatım, Epithermal, Inclusion, Lead-Zinc, Kürtün, Replacement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
İnceleme alanı, Doğu Pontid Orojenik Kuşağı'nın kuzey zonunda yer almakta olup, Gümüşhane ili Kürtün ilçesine bağlı Sarıbaba Köyü sınırları içerisinde bulunan Gökseki Yaylası bölgesinde, Giresun G41-c3 paftasında yer almaktadır. Çalışma alanında en yaşlı jeolojik birimler Hamurkesen ve Berdiga Formasyonları olup, bunlar üzerinde uyumsuz olarak Geç Kretase yaşlı Çatak Formasyonu yer almakta ve tüm bu birimler Eosen yaşlı Kazıkbeli Granitoyidi tarafından kesilmektedir. Çalışma konusunu oluşturan Gökseki Yaylası cevherleşmesi, Geç Kretase yaşlı Çatak Formasyonu'na ait andezitlerin çatlak ve kırık hatları boyunca gözlenmektedir. Cevherleşmenin parajenezini belirlemek amacıyla parlak kesitler oluşturularak cevher mikroskobisi çalışması yapılmıştır. Cevherleşmenin parajenez olarak pirit, kalkopirit, galen, sfalerit, kuvars, kalsit, epidot, hematit, limonit, malahit, azurit, kalkosin ve kovellinden oluştuğu belirlenmiştir. İki evrede gelişen cevherleşmede önemli dokular gözlemlenmekte olup bu dokular; ornatım, kapanım, ayrılım ve kataklastik dokular olarak tespit edilmiştir. Arazi çalışmalarında yapılan incelemelerde cevherleşmenin olduğu bölgelerde silisleşme, epidotlaşma, hematitleşme-limonitleşme, kükürtleşme alterasyonları gözlemlenmiştir. Cevher mikroskobisi çalışmaları sonucunda elde edilen parajenez-süksesyon, doku, sahada gözlenen alterasyon türleri, bölgede (Gümüşhane) bulunan diğer cevherleşmeler ile benzerlik göstermektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın da konusu olan cevherleşmenin epitermal sistemde gelişmiş damar tip cevherleşme olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The study area is located in the northern zone of the Eastern Pontide Orogenic Belt, in the Gökseki Plateau region within the Sarıbaba village of the Kürtün district of Gümüşhane and within the borders of Giresun G41-c3 map sheet. The oldest geologic units in the study area are the Hamurkesen and Berdiga Formations, Çatak Formation disconformably overlies them, and all the rocks cut by Kazıkbeli Granitoid. Gökseki Plateau mineralization is observed along the cracks and fracture lines of andesites in the Late Cretaceous Çatak Formation. In order to determine the paragenesis of the mineralization, ore microscopy studies were carried out by prepared polished thin sections. It was determined that the mineralization paragenesis consists of pyrite, chalcopyrite, galena, sphalerite, quartz, calcite, epidote, hematite, limonite, malachite, azurite, chalcosine and covelline minerals. In the mineralization that developed in two stages, important textures were observed such as replacement, inclusion, exsolution, and cataclastic textures. During field studies, silicification, epidotization, hematitization-limonitization, and sulfurization type alterations were observed in the mineralization areas. Paragenesis-succession, texture and alteration types observed in the field obtained as a result of ore microscopy studies are similar to other mineralizations in the region (Gümüşhane). This is also supported by the types of ore and host rock alteration observed in the study area. Therefore, it shows that mineralization, which is the subject of this study, maybe vein-type mineralization developed in the epithermal system.