COVID-19 pandemi döneminde bireylerin psikolojik sağlamlık ve tükenmişlik düzeylerinin intihar olasılığı üzerindeki etkisinin incelenmesi
- Tez No: 916090
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MANOLYA ÇALIŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sağlamlık, İntihar, Tükenmişlik, Pandemi, COVID19, Psychological Resilience, Suicide, Burnout, Pandemic, COVID-19
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı COVID-19 pandemi döneminde bireylerin psikolojik sağlamlık ve COVID-19 tükenmişlik düzeylerinin intihar olasılığı üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Çalışmada bireylerin psikolojik sağlamlık ve tükenmişlik düzeylerinin, intihar olasılığını yordayıp yordamadığı demografik değişkenlerle birlikte incelenmiştir. Araştırma bu amaçla 302 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara bilgilendirilmiş onam formu, demografik bilgi formu, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, COVID-19 Tükenmişlik Ölçeği ve İntihar Olasılığı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma verilerinde istatistiksel analiz olarak; Bağımsız Örneklemler t-testi, Pearson Korelasyon Analizi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Basit Doğrusal Regresyon Analizi işlemleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucu elde edilen bulgulara göre demografik değişkenler, ölçekler ve ölçeklerin alt boyutları arasında anlamlı sonuçlar bulunmuştur. COVID-19 döneminde psikolojik sağlamlığın ve tükemişliğin, intihar olasılığını yordadığı ortaya konulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular alan yazın çerçevesinde tartışılmış, uygulamacı ve araştırmacılara gelecekteki araştırmalar için çeşitli öneriler sunulmuş, klinik doğurgular değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of individuals' psychological resilience and COVID-19 burnout levels on the probability of suicide during the COVID-19 pandemic period. In the study, whether individuals' levels of resilience and burnout predict suicide probability were examined together with demographic variables. For this purpose, the research was carried out with 302 participants. Informed consent form, demographic information form, Brief Resilience Scale, COVID-19 Burnout Scale, and Suicide Probability Scale were applied. As statistical analysis in research data; Independent Samples t-test, Pearson Correlation Analysis, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Simple Linear Regression Analysis were performed. According to the findings obtained as a result of the study, significant results were found between demographic variables, scales and sub-dimensions of the scales. It has been revealed that psychological resilience and burnout predict the probability of suicide in the period of COVID-19. The findings obtained as a result of the research were discussed within the framework of the literature, various suggestions were presented to practitioners and researchers for future research, and clinical implications were evaluated.