Orhan Kemal'in Eskici ve Oğulları romanını söz dizimi açısından inceleme
Analysis of Orhan Kemal's novel Eskici and Oğulları in terms of syntax
  1. Tez No: 916154
  2. Yazar: GÖNÜL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU GÜVENEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Söz Dizimi, Cümle, Kelime Grupları, Orhan Kemal, Eskici ve Oğulları, Syntax, Sentence, Word Groups, Orhan Kemal, Eskici and His Sons
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, Orhan Kemal'in“Eskici ve Oğulları”romanı söz dizimsel açısından incelenmiştir. Tez çalışmasının amacı, Orhan Kemal'in“Eskici ve Oğulları”romanından hareketle Türkçede söz dizimi, cümle ögeleri, cümle çeşitleri, kelime grupları kavramlarının özelliklerini, literatürdeki uzmanların görüşleri ışığında ortaya koymak ve romandan seçilen cümlelerle örneklendirmektir. Eskici ve Oğullarını esas alan bu çalışmayla Orhan Kemal'in dil ve üslup özelliklerinin Türkçeye yansıyışını, Türkçenin zengin ifade gücünü ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Orhan Kemal'in eserlerinde hangi cümle yapılarına ve kelime gruplarına daha fazla yer verdiğinin, Çukurova gerçeğinin dile yansımalarının bilgisine ulaşmak ve yapılacak söz dizimi çalışmalarına katkı sağlamak hedeflenmiştir. İlk olarak roman, baştan sona okunarak üç bölüme ayrılmıştır. Her bölümden örnek cümleler seçilmiştir. Dört bölümden oluşan bu tez çalışmasında Leyla Karahan'ın“Türkçede Söz Dizimi”adlı eserindeki sınıflandırma esas alınmıştır. Giriş/ birinci bölümde; Orhan Kemal'in hayatı, edebî anlayışı, eserleri, eserin kısa özeti dikkatlere sunulmuştur. İkinci bölümde; seçili cümleler ögelerine ayrılmış, ögeler hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde; kelime grupları, her biri ayrı ayrı tanımlanmış, literatürdeki araştırmacıların gruplar hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Romandan seçilen cümleler ile kelime grupları örneklendirilmiştir. Dördüncü bölümde cümleyi meydana getiren yüklem; yeri, türü ve anlamı bakımından örnek cümlelerle değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde incelemelerde elde edilen bulgular ışığında Orhan Kemal'in dil özellikleri ile ilgili değerlendirmelere ve ulaşılan sonuçlara grafiklerle yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Orhan Kemal's novel“Eskici ve Oğulları”has been examined in terms of syntax. The aim of the thesis is to reveal the features of the concepts of syntax, sentence elements, sentence types and word groups in Turkish based on Orhan Kemal's novel“Eskici ve Oğulları”in the light of the opinions of experts in the literature and to exemplify them with sentences selected from the novel. In this context, it is aimed to reveal the reflection of Orhan Kemal's language and style features on Turkish and the rich expression potential of Turkish. It is aimed to reach the information about which sentence structures and word groups Orhan Kemal gives more place to in his works, the reflections of the Çukurova reality on the language and to contribute to the syntax studies to be carried out. First, the novel is read from beginning to end and divided into three parts. Sample sentences have been selected. In this thesis study consisting of four parts, the classification in Leyla Karahan's work“Türkçede Söz Dizimi”is taken as basis. In the first part,“Introduction”; Orhan Kemal's life, literary understanding, works, and a brief summary of the work are presented to the attention. In the second section; selected sentences are divided into their elements, and information is given about the elements. In the third section; word groups are defined separately, and the opinions of researchers in the literature about the groups are given. Sentences selected from the novel and word groups are exemplified. In the fourth section, the predicate that forms the sentence is evaluated with sample sentences in terms of its place, type, and meaning. In the conclusion section, evaluations and conclusions regarding Orhan Kemal's language features are given with graphs in the light of the findings obtained in the examinations.