Kalp yetmezliği olan geriatrik hastalarda kırılganlık ve bakım bağımlılığı arasındaki ilişki
Determination of the relationship between frailty and care dependency in geriatric individuals with heart failure
- Tez No: 916161
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ALTINBAŞ AKKAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ MUTLUAY YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, İç Hastalıkları, Nursing, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Bakım bağımlılığı, geriatri, hemşirelik, kalp yetmezliği hastalığı, kırılganlık, Care dependency, geriatrics, nursing, heart failure disease, frailty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı araştırmanın amacı, Kalp Yetmezliği olan geriatrik hastalarda kırılganlık ve bakım bağımlılığı arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırma Ocak 2023 – Ocak 2024 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Sağlık ve Uygulama Araştırma Merkezi ile Düzce Atatürk Devlet Hastanesi kardiyoloji klinik ve polikliniklerinde yürütülmüştür. Araştırmaya toplam 65 yaş ve üzeri 186 kalp yetmezliği hastası dahil edilmiştir. Veriler Kişisel ve Tıbbi Özellikler Bilgi Formu, Edmonton Kırılganlık Ölçeği ve Bakım Bağımlılığı Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde korelasyon testleri, paremetrik karşılaştırma testleri ve tanımlayıcı istatistiksel metodlar kullanılmıştır. Araştırmada“G. Power-3.1.9.2”programı kullanılarak, %95 güven düzeyinde yapılan post-hoc güç analizine göre çalışmanın gücü alfa değeri 0,05 hata payı ile %99,9 olarak hesaplanmıştır. Hastaların yaş ortalaması 74,76±7,24 yıldır. Bakım Bağımlılığı Ölçeği puan ortalaması 64,94±17,66 ve Edmonton Kırılganlık Ölçeği puan ortalaması ise 8,01±3,89 olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda hastaların düşük düzeyde bağımlı, kırılganlıklarının ise orta düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, hastaların kırılganlık düzeylerinde meydana gelen değişimin %61,3'ü bakım bakımlılığı düzeyleri ile açıklanmaktadır (R2:0,613). Bu sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin Kalp Yetmezliği hastalığı olan geriatrik bireylerde kırılganlık ve bakım bağımlılıklarının eş zamanlı değerlendirmesi, gereksinimleri doğrultusunda eğitimler planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this descriptive and cross-sectional study was to determine the relationship between frailty and care dependency in geriatric individuals diagnosed with heart failure. The study was conducted between January 2023 and January 2024 in the cardiology clinics and outpatient clinics of Düzce Üniversity Health Application and Research Centre and Düzce Atatürk State Hospital. A total of 186 heart failure patients aged 65 years and over were included in the study. Data were collected using Personal and Medical Characteristics Information Form, Edmonton Frailty Scale and Care Dependency Scale, Correlation tests, parametric comparison tests and descriptive statistical methods were used to evaluate the data. In the research“G. According to the post-hoc power analysis performed at 95% confidence level using the ”Power-3.1.9.2" program, the power of the study was calculated as 99.9% with an alpha value of 0.05. The mean age of the patients was 74,76±7,24 years. The mean score of the Care Dependency Scale was 64,94±17,66 and the mean score of the Edmonton Frailty Scale was 8,01±3,89. As a result of the study, it was determined that the patients had a low degree of dependence and their fragility was moderate. In addition, it was determined that 61,3% of the change in the total scores of the patients' frailty scale was explained by the total scores of care dependency scale (R2: 0.380). In line with these results, it is recommended that nurses should evaluate frailty and the care dependency of geriatric individuals with heart failure simultaneously and plan trainings in line with their needs.