Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde takip edilen acinetobacter enfeksiyonlu çocuk hastaların retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of pediatric patients with acinetobacter infection followed at Ankara Bilkent City Hospital
  1. Tez No: 916160
  2. Yazar: METEHAN YAŞAR TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİHA KANIK YÜKSEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobacter, antibiyotik direnci, risk faktörü, mortalite, Acinetobacter, Antibiotic resistance, Risk factors, Mortality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Araştırmamızın amacı Acinetobacter enfeksiyonlu hastalarda enfeksiyonun ortaya çıkışını etkileyen faktörlerin belirlenmesi, minimum inhibitör konsantrasyonları baz alınarak antibiyotik direnç profillerinin değerlendirilmesi, uygulanan antibiyotik tedavilerinin başarısı, tekrarlayan Acinetobacter enfeksiyonları ile ilişkisi ve mortalite üzerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesidir. Materyal ve metod: 1 Eylül 2019-1 Mart 2024 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Çocuk Hastanesi servislerinde takip edilen ve kültür örneklerinde Acinetobacter enfeksiyonu saptanmış 200 çocuk hastadan çalışma kriterlerini karşılayan 150 hastanın verileri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çalışmamızdaki hastaların %56.7'si erkek, %43.3'ü kız idi. Erkek hastaların yaş ortalaması 5.60 yıl ve kız hastaların yaş ortalaması 4.95 yıl idi. Genel yaş ortalaması 5,32 yıl idi. Hastaların kronik hastalığının olması, yoğun bakım ünitesi ve palyatif servis yatışının olması, Acinetobacter enfeksiyonu saptandığı dönemde eşlik eden bir semptomunun olması, eşlik eden lenfopeni ve hipokalsemisinin olması mortalite ile ilişkili saptandı. Tekrarlayan Acinetobacter enfeksiyonlarında antibiyotik direnç gelişimini değerlendirmek için MİK değerleri karşılaştırılmış olup seftazidim, meropenem, amikasin, gentamisin, siprofloksasin ve kolistin için ilk Acinetobacter enfeksiyon dönemine göre MİK değerleri artma eğiliminde saptandı. Bu veriler ışığında ilerleyen dönemlerde bu antibiyotikler için direnç söz konusu olabileceği düşünüldü. Sonuç: Acinetobacter gibi çok ilaca dirençli enfeksiyon etkenlerinin tanımlanması, antibiyotik dirençlerinin belirlenmesi ve epidemiyolojisi ile ilgili çalışmaların yapılması, hastanelerde uygun enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınmasında, uygulanmasında ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to identify the factors affecting the occurrence of infection in patients with Acinetobacter infections, evaluate antibiotic resistance profiles based on minimum inhibitory concentrations (MIC), assess the success of antibiotic treatments applied, examine the relationship with recurrent Acinetobacter infections, and determine the factors influencing mortality. Materials and methods: Among 200 pediatric patients who were followed up in Ankara Bilkent City Children's Hospital wards between September 1, 2019 and March 1, 2024 and who had Acinetobacter infection detected in their culture samples, the data of 150 patients who met the study criteria were retrospectively examined. Results: In our study, 56.7% of the patients were male, and 43.3% were female. The average age of male patients was 5.60 years, and the average age of female patients was 4.95 years, with an overall average age of 5.32 years. The presence of chronic disease, hospitalization in an intensive care unit or palliative care unit, concurrent symptoms at the time of Acinetobacter infection, and the presence of accompanying lymphopenia and hypocalcemia were found to be associated with mortality. To assess the development of antibiotic resistance in recurrent Acinetobacter infections, MIC values were compared, revealing an increasing trend in MIC values for ceftazidime, meropenem, amikacin, gentamicin, ciprofloxacin, and colistin compared to the initial Acinetobacter infection period. These findings suggest that resistance to these antibiotics may develop in the future. Conclusion: Conducting studies on the identification of multi-drug resistant infections like Acinetobacter, determining antibiotic resistance, and investigating its epidemiology will aid in implementing and enforcing appropriate infection control measures in hospitals, as well as in developing effective treatment methods.