İntern doktorlarda kronik hastalık erken tanı ve taramalarına ilişkin mesleki özyeterlilik ölçeğinin geliştirilmesi
Development of professional self-efficacy scale for intern doctors on early diagnosis and screening of chronic diseases
  1. Tez No: 916198
  2. Yazar: KÜBRA NUR TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇİL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hastalıklar, Kronik hastalık taramaları, Hekimlerde mesleki özyeterlilik, Chronic diseases, Chronic disease screenings, Professional self-efficacy in physicians
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada intern doktorlara yönelik kronik hastalıklarda erken tanı ve taramalara ilişkin mesleki özyeterlilik ölçeğinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma metodolojik tipte bir araştırmadır. Araştırmaya Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışmakta olan intern doktorlar dahil edilmiştir. Araştırmada veri toplamak amacıyla bazı demografik bilgiler, daha önceki tecrübeleri sorgulayan anket ve aday ölçek anketi kullanılmıştır. Ölçeğin yapısı açımlayıcı faktör analizi ile belirlenmiş, kuramsal yapısının doğrulanması için doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Güvenilirlik, Cronbach's Alpha yöntemi ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 24,43±0,87'tür. Katılımcıların %53,6'sı kadın, %46,4'ü erkektir ve %95,0'inin kronik hastalığı yok iken %5,0'inin kronik hastalığı vardır. Yapılan faktör analizi sonucu 2 boyut ve 22 maddeden oluşan ölçeğin açıklanan varyans yüzdesi 66,142'dir. Ölçeğin Cronbach's Alpha katsayısı 0,933 olarak hesaplanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda uyum indeksleri; CMIN/df, CFI, TLI, NFI, RMSEA değerleri hesaplanmış ve modelin oluşturulan faktörlerle uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to develop a professional self-efficacy scale for intern doctors regarding early diagnosis and screening in chronic diseases. The research is a methodological type research. Intern doctors working at Gazi University Faculty of Medicine were included in the research. Some demographic information, a questionnaire questioning previous experiences and a candidate scale questionnaire were used to collect data in the research. The structure of the scale was determined by exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis was conducted to verify its theoretical structure. Reliability was evaluated using Cronbach's Alpha method. The mean age of the participants was 24.43±0.87. 53.6% of the participants were female, 46.4% were male and 95.0% did not have a chronic disease while 5.0% had a chronic disease. As a result of the factor analysis, the explained variance percentage of the scale consisting of 2 dimensions and 22 items was 66.142. The Cronbach's Alpha coefficient of the scale was calculated as 0.933. As a result of the confirmatory factor analysis, the fit indices were; CMIN/df, CFI, TLI, NFI, RMSEA values were calculated and it was concluded that the model was compatible with the created factors.