Atatürk Üniversitesi Tıp fakültesinde araştırma görevlileri ve intern hekimlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve ilişkili faktörler
Healthy lifestyle behaviors and related factors of Atatürk University Faculty of Medicine Research assistants and interns
- Tez No: 830770
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN ARAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı yaşam, hekim, üniversite, Healthy life, physician, university
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Hekimler mesleki sorumlulukları ve sosyal rolleri gereği öncelikle kendi yaşam biçimlerini sağlıklı hale getirmelidirler. Bu çalışma Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevlileri ve intern hekimlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışları ve ilişkili faktörleri ortaya koymayı amaçlamıştır. Yöntem: Kesitsel nitelikteki bu çalışma Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini 798 asistan ve intern hekim oluşturmaktaydı. Veriler gözlem altında uygulanan anket formuyla toplandı. Anket; kişisel bilgi formu ve SYBDÖ II'den oluşmaktaydı. Verilerin girişinde ve değerlendirilmesinde SPSS 26.0 programı kullanıldı. Tanımlayıcı istatistikler yüzde, ortalama, standart sapma, ortanca ve çeyreklikler ile verildi. Analizlerde t testi, Anova, Kruskal-Wallis, Bonferoni düzeltmeli Man-Witney U, Spearman ve Pearson korelasyon analizleri kullanıldı. Bulgular: Katılımcıların %52.5'i asistan hekim, %47.5'i intern hekim ve %50.4'ü kadındı. Hekimlerin SYBDÖ II puanları 120±16.5 idi. Hekimler en yüksek puanı manevi gelişim, en düşük puanı ise fiziksel aktivite alt boyutundan almıştır. Kadınlarda, 23-28 yaş grubunda, bekarlarda, çocuk sahibi olmayanlarda, dahili ve temel bilim asistanlarında, nöbet tutmayanlarda, sigara kullanmayanlarda, alkol kullanmayanlarda, kronik hastalığı olanlarda, sağlık algısı iyi ve orta olanlarda sağlıklı yaşam biçimi davranışları anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada cinsiyet, yaş, çocuk sahibi olma, medeni durum, sigara ve alkol kullanımı, çalışılan birim, nöbet durumu, sağlık algısı, kronik hastalık durumu sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını etkileyen özellikler olmuştur. Bu özelliklerin incelenip sağlığın geliştirilmesi için değiştirilebilir özellikler bakımından çalışmalar yapılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Due to their professional responsibilities and social roles, physicians should first make their lifestyles healthy. This study aimed to reveal healthy lifestyle behaviors and related factors of Atatürk University Faculty of Medicine research assistants and intern physicians. Method: This cross-sectional study was conducted at Erzurum Atatürk University Medical Faculty Research Hospital. The population of the study consisted of 798 assistants and intern physicians. The data were collected with a survey form applied under observation. Questionnaire; It consisted of a personal information form and SYBDÖ II. SPSS 26.0 program was used for data entry and evaluation. Descriptive statistics were given as percentage, mean, standard deviation, median and quartiles. T test, Anova, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, Spearman and Pearson correlation analyzes with Bonferroni correction were used in the analyses. Results: 52.5% of the participants were assistant physicians, 47.5% were intern physicians and 50.4% were women. Physicians' HLBS II scores were 120±16.5. Physicians got the highest score from the spiritual development and the lowest score from the physical activity sub-dimension. Healthy lifestyle behaviors were found to be significantly higher in women, in the 23-28 age group, singles, not having children, internal and basic science assistants, non-watchers, non-smokers, non-alcoholics, having chronic diseases, and those with good and moderate health perception. Conclusion: In this study, gender, age, having children, marital status, smoking and alcohol use, working unit, seizure status, health perception, chronic disease status were the characteristics that affected healthy lifestyle behaviors. It is recommended to examine these features and conduct studies on changeable features to improve health.