Psoriasis vulgaris ve psoriatik artritli hastalarda nötrofil lenfosit oranı ve trombosit lenfosit oranının karşılaştırılması
Comparison of neutrophil-to-lymphocyte ratio and platelet-to-lymphocyte ratio in patients with psoriasis vulgaris and psoriatic arthritis
- Tez No: 916200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM AKPINAR KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriasis, psoriatik artrit, nötrofil-lenfosit oranı, trombosit-lenfosit oranı, Psoriasis, psoriatic arthritis, neutrophil-to-lymphocyte ratio, platelet-to-lymphocyte ratio
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Psoriasis vulgaris (PsV) ve psoriatik artrit (PsA) hastalarında sistemik inflamasyon belirteçleri olan nötrofil lenfosit oranı (NLO) ve trombosit lenfosit oranı (TLO) parametrelerinin, artrit varlığı ile ilişkisini değerlendirmek ve bu belirteçlerin psoriatik artriti öngörmede kullanılabilirliğini araştırmak. Gereç ve Yöntem: 01.01.2010 ile 01.04.2024 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Polikliniğine başvuran psoriasis vulgaris hastaları ile Romatoloji Polikliniğine başvuran psoriatik artrit hastaları ve yaş dağılımı açısından uyumlu sağlıklı bireyler çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma kapsamında, katılımcıların WBC, nötrofil, lenfosit, trombosit ve ortalama trombosit hacim (OTH) parametreleri retrospektif olarak elektronik hasta kayıt sisteminden elde edilmiştir. Nötrofil-lenfosit oranı (NLO), nötrofil sayısının lenfosit sayısına bölünmesiyle; Trombosit-lenfosit oranı (TLO) ise trombosit sayısının lenfosit sayısına bölünmesiyle hesaplanmıştır ve bu veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Komorbid hastalık, sistemik ilaç kullanımı veya aktif enfeksiyonu olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Bulgular: Çalışmaya toplamda 46 psoriasis vulgaris (PsV) hastası, 45 psoriatik artrit (PsA) hastası ve 60 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. PsV grubundaki hastaların 32'si erkek ve 14'ü kadın iken, PsA grubundaki hastaların 25'i erkek, 20'si kadındı. Kontrol grubuna ise 30 erkek ve 30 kadın dahil edildi. Yaş ortalamaları, PsV grubunda 40,91 ± 13,20, PsA grubunda 39,69 ± 11,92, kontrol grubunda ise 37,10 ± 10,13 olarak saptandı. PsV grubunda ortalama PAŞİ (Psoriasis Alan Şiddet İndeksi) skoru 11,82 ± 6,68 olarak bulundu. PsA hastalarında, PsV hastalarına kıyasla nötrofil-lenfosit oranı (NLO) ve trombosit-lenfosit oranı (TLO) değerlerinin daha yüksek, ortalama trombosit hacmi (OTH) değerinin ise daha düşük olduğu gözlendi. Ayrıca, PsV hastalarının kontrol grubuna kıyasla WBC, nötrofil ve NLO değerlerinin yüksek olduğu, buna karşın OTH değerinin daha düşük olduğu tespit edildi. PsA hastalarında ise kontrol grubuna kıyasla WBC, nötrofil, NLO ve TLO değerlerinin daha yüksek, lenfosit ve OTH değerlerinin ise daha düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç: Psoriatik artrit (PsA) hastalarında, nötrofil-lenfosit oranı (NLO) ve trombosit-lenfosit oranı (TLO) değerlerinin psoriasis vulgaris (PsV) hastalarına kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğunu saptadık. Ayrıca, çalışmamızda NLO'nun PsA öngörüsünde potansiyel bir belirteç olabileceği sonucuna ulaştık. Bununla birlikte, bu ilişkinin daha geniş hasta grubu ve prospektif çalışmalarla doğrulanması, bu parametrenin klinik uygulamalardaki etkinliğini artırabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the relationship between systemic inflammatory markers, specifically the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and the platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), and the presence of arthritis in patients with psoriasis vulgaris (PsV) and psoriatic arthritis (PsA). In addition, the potential utility of these markers in predicting psoriatic arthritis was investigated. Materials and Methods: Patients with psoriasis vulgaris who visited the Dermatology Clinic and those with psoriatic arthritis who visited the Rheumatology Clinic at Ankara Training and Research Hospital between January 1, 2010, and April 1, 2024, were included in the study along with age-matched healthy individuals. The study retrospectively retrieved data on WBC, neutrophil, lymphocyte, platelet and mean platelet volume (MPV) parameters from the electronic medical record system. The neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) was calculated by dividing the neutrophil count by the lymphocyte count, and the platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) was calculated by dividing the platelet count by the lymphocyte count. These data were statistically analysed. None of the individuals included in the study had any comorbid diseases, systemic medication use, or active infections. Results: A total of 46 patients with psoriasis vulgaris (PsV), 45 patients with psoriatic arthritis (PsA) and 60 healthy controls were included in the study. In the PsV group, 32 patients were male and 14 were female, while in the PsA group, 25 were male and 20 were female. The control group consisted of 30 males and 30 females. The mean age was 40.91 ± 13.20 years in the PsV group, 39.69 ± 11.92 years in the PsA group and 37.10 ± 10.13 years in the control group. The mean PASI score in the PsV group was 11.82 ± 6.68. PsA patients had significantly higher NLR and PLR values but lower MPV values compared to PsV patients. In addition, PsV patients had higher WBC, neutrophil and NLR values but lower MPV values compared to the control group. PsA patients had higher WBC, neutrophil, NLR and PLR levels, but lower lymphocyte and MPV levels compared to controls. Conclusion: We determined that neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) values were significantly higher in psoriatic arthritis (PsA) patients compared to psoriasis vulgaris (PsV) patients. Furthermore, our findings suggest that NLR may serve as a potential biomarker for predicting PsA. However, further validation of this relationship through larger population-based prospective studies is needed to enhance the clinical utility of these parameters.