Taştepe (Göre - Nevşehir) ve civarı bentonitlerin mineralojikincelenmesi
Mineralogical study of bentonites in Taştepe (Göre - Nevşehir)and its surroundings
- Tez No: 916276
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÇİFLİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bentonit, ignimbirit, ferromagnezyen, katyon değişim kapasitesi (kdk), simektit, Bentonite, cation exchange capacity (cec), ıgnimbrite, smectite
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, Orta Anadolu Volkanik Provensi (OAVP) içerisinde yer alan Göre (Nevşehir) bölgesinde tespit edilen bentonitlerin Mineralojik-Petrografik ve Jeokimyasal özelliklerinin ortaya konulması hedeflemektedir. Bu doğrultuda optik ve elektron mikroskop (SEM), X-ışınları kırınımı (XRD), X-ışınları fluoresans spektrometresi (XRF), incelemeleri gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanında, genel olarak Aşıklıdağ Andeziti, Kavak İgnimbiriti ve Kumtepe İgnimbiriti birimleri gözlenmektedir. Çoğunlukla piroklastik (İgnimbirit) ve kısmen lav ürünlerini etkileyen alterasyon bozsarımsı beyazımsı renkli silisli ve grimsi yeşil, yeşil renkli kil mineral oluşumlarına neden olmuştur. Altere örnekler başlıca silis mineralleri (Kuvars, Opal-CT), Kil (Simektit, Montmorillonit), ferromagnezyen minerali olarak Biyotit ± Piroksen minerali, Feldispat grubu (K-Feldspat ve Plajiyoklaz) mineralleri içermektedir. Katyon değişim kapasitesi (KDK) değerleri 0,190-0,761 meq/gr aralığındadır ve simektit içerikleriyle doğru orantılı bir artıştadır. Ana oksit ve iz element bileşimlerine göre; düşük-orta dereceli alterasyon ürünü ignimbiritler ile yüksek dereceli alterasyon ürünü bentonitler alkali karakterli trakiandezitik (ortaç) bileşimli magmadan türemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the mineralogical-petrographic and geochemical properties of bentonites detected in the Göre (Nevşehir) region within the Central Anatolian Volcanic Province (CAVP). In this regard, optical and electron microscopes, X-ray diffraction, Xray fluorescence spectrometry, and inductively coupled plasma-mass spectrometry examinations were carried out. In the study area, Aşıklıdağ Andesite, Kavak Ignimbrite, and Kumtepe Ignimbrite units are generally observed. The alteration, which mostly affects pyroclastic (İgnimbrite) and partly lava products, has resulted in gray-yellowishwhitish siliceous and grayish-green clay mineral formations. Altered samples mainly include silica minerals (Quartz, Cristobalite, Opal-CT), Clay (Smectite, Montmorillonite, ± İllite), biotite ± pyroxene mineral as a ferromagnesian mineral, and feldspar group minerals (K-feldspar and plagioclase). Cation exchange capacity (CEC) values are in the range of 0,190-0,761 meq/g and increase in direct proportion to the smectite contents. According to major and trace element compositions, low-medium grade alteration product ignimbrites and high-grade alteration product bentonites are derived from alkaline magma with trachy-andesitic (İntermediate) composition.