50 yaş altı anormal uterin kanama nedeni ile histerektomi olan hastalardaki adenomyozis sıklığı
Frequency of adenomyosis among patients under 50 years of age with hysterectomy due to abnormal uterine bleeding
- Tez No: 916275
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YEŞİLYURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adenomyozis, Anormal uterin kanama, Transvajinal Ultrasonografi, Adenomyosis, Abnormal uterine bleeding
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deneysel Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çalışmamızda 50 yaş altında anormal uterin kanama nedeni ile histerektomi yapılan hastalarda histerektomi materyalinin adenomyozis sıklığını tespit etmek, adenomyozis ile medikal tedaviye dirençli anormal uterin kanamanın ilişkisinin olup olmadığının değerlendirmek ve preoperatif dönemde tanı koymak için yapılan transvajinal ultrasonografinin postop patoloji ile korelasyonunu tespit etmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Jinekoloji Kliniği ve Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesine son 5 yıl içerisinde (2017-2022) yatıp tedaviye dirençli anormal uterin kanama tanısı almış ve histerektomi yapılmış 50 yaş altında olan hastalarda, patoloji preparatları adenomyozis ile uyumlu olanlar arasından vaka grubu; diğer patoloji sonuçlarını içeren hastalar arasından kontrol grubu oluşturuldu. Her iki gruptaki kadınların demografik, klinik, laboratuvar, ultrason ve patoloji bulguları kaydedildi. Her iki grubun demografik özellikleri, klinik özellikleri, kan sonuçları, ultrason bulguları ve patoloji sonuçları SPSS istatistik programı kullanılarak karşılaştırıldı ve istatistiksel anlamlılıkları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda anormal uterin kanama nedeni ile histerektomi yapılan 500 hastanın histerektomi materyalinde 183 hastada %36.6 adenomyozis saptanmıştır. Ultrason sonucu Adenomyozis ile uyumlu olan bireylerin histopatoloji sonuçlarının %45.0'inde (n=18) adenomyozis, %55.0'inde (n=22) diğerleri bulunurken, ultrason sonucu Myoma Uteri ile uyumlu olan bireylerin histopatoloji sonuçlarının %25.8'inde (n=54) adenomyozis, %74.2'sinde (n=155) diğer histopatolojik sonuçlar bulunmuş, ultrason sonucu Adenomyozis+ Myoma Uteri ile uyumlu olan bireylerin histopatoloji sonuçlarının %43.5'inde (n=90) adenomyozis, %56.5'inde (n=117) diğer histopatolojik sonuçlar bulunmuştur. Ultrason sonucuna göre histopatoloji dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (χ2=18.218 p0.05) saptanmamıştır. Bireylerin hemoglobin değerlerinin ortalaması 11.36±2.33, PLT ortalaması 319.11±95.28, INR ortalaması 1.06±0.18, BMI ortalaması 32.09±3.56 olduğu tespit edilmiştir. Histopatoloji sonucuna göre, yapılan ameliyat dağılımı açısından, istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (χ2=4.453, p=0.108) Histopatoloji sonucuna göre bireylerin hemoglobin değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir (z=1.010, p=0.312). Geçirilmiş uterin cerrahi oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p>0.05) gösterilememiştir. Adenomyozis olan veya olmayan grup arasında tedavi açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır Sonuç: Anormal uterin kanama nedeni ile histerektomi yapılan 500 hasta ile yaptığımız çalışmada, histerektomi materyallerinde, %36.6 oranında yani 183 hastada adenomyozis saptanmıştır. Preop dönemde transvajinal ultrason sonucuna göre histopatoloji dağılımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Adenomyozis tanısında ve gereksiz cerrahi girişimi engelleme konusunda transvajinal ultrasonografi güvenilir bir yöntem olarak değerlendirilebilir. Literatürde bu konuda yapılan çalışma sayısının yetersiz olması nedeniyle, anormal uterin kanamada adenomyozis sıklığını belirlemek ve transvajinal ultrasonografiyi adenomyoziste noninvaziv bir tanı belirteci olarak kullanmak için daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to compare the frequency of adenomyosis among the women who underwent hysterectomy due to abnormal uterine bleeding, to evaluate the relationship between abnormal uterine bleeding and adenomyosis and also to determine whether transvaginal ultrasound can be trustworthy method in showing adenomyosis correctly before any treatment. Materials and Methods: Among the patients who applied to Ankara Bilkent City Hospital Gynecology Clinic and Dr. Zekai Tahir Burak Women Health Research Hospital in last 5 years and underwent hysterectomy under age 50 due to treatment resistant abnormal uterine bleeding and proved by the histopathology results adenomyosis demonstrate case group and whose pathology results are not compatible with adenomyosis demonstrate control group. Demographic, clinical, ultrasound findings, pathology results and laboratory findings of women in both groups were recorded. Demographic clinical characteristics, blood results, pathology and ultrasound findings of both groups were compared using the SPSS statistical program and their statistical significance was evaluated. Results: Among 500 patients who went hysterectomy due to abnormal uterine bleeding 183 (%36.6) patients histopathology results showed adenomyosis. The correlation between ultrasound findings and histopathological results was found to be statistically significantly higher.(χ2=18.218 p 0.05). The number of cesarean sections and the number of vaginal deliveries and previous uterine surgery did not differ significantly between the groups with and without adenomyosis (p > 0.05). Conclusion: Our study shows that adenomyosis is a common reason of abnormal uterine bleeding and transvaginal ultrasound is a valuable non-invasive diagnostic method for preoperative assessment to avoid unnecessary interventional procedures and surgeries.Due to the insufficient number of studies on this subject in ix the literature, larger studies are needed to evaluate frequency of adenomyosis among the patients who suffers abnormal uterine bleeding and to determine if transvaginal ultrasound can be use as a diagnostic marker in adenomyosis.