KKTC'deki meslek liselerinde görev yapan öğretmenlerin mesleki etik davranışları gösterme durumları ile ilgili okul yöneticilerinin görüşleri
  1. Tez No: 916327
  2. Yazar: YEKTA BAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜFİT KÖMLEKSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, meslek etiği, meslek lisesi yöneticileri, meslek lisesi öğretmenleri, Ethics, professional ethics, vocational high school administrators, vocational high school teachers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, KKTC'deki meslek lisesi yöneticilerinin öğretmenlerin mesleki etik davranışları gösterme durumları ile ilgili karşılaştıkları sorunları belirlemektir. Öğretmenlik meslek etiği ilkeleri uygulamalarına bağlı olarak yaşanan sorunların okul yöneticileri bağlamında ortaya konulması, öğretmenlik meslek etiği ilkelerinin gözden geçirilerek değerlendirilmesine; öğretmenlik meslek etiği ilkelerinin uygulanabilmesine yönelik hizmet içi eğitim etkinliklerin düzenlenmesine katkı sağlayabilir. Aynı zamanda KKTC'de, öğretmenlerin meslek etiği davranışları gösterme durumlarının okul yöneticileri tarafından değerlendirilmiş bir araştırmaya rastlanılamamıştır. Bu bağlamda yapılan çalışmanın aynı alanda yapılacak benzer çalışmalara da ışık tutması beklenmektedir. Nitel araştırmayı,“gözlem, görüşme ve doküman analizi gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma”olarak tanımlamak mümkündür. Nitel araştırma, disiplinler arası bütüncül bir bakış açısını esas alarak, araştırma problemini yorumlayıcı bir yaklaşımla incelemeyi benimseyen bir yöntemdir. Üzerinde araştırma yapılan olgu ve olaylar kendi bağlamında ele alınır, insanların onlara yükledikleri anlamlar açısından yorumlanır. Yapılan çalışmada 21 okul yöneticisine ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış olup 14 sorudan oluşan görüşme formu araştırmanın amaçları doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilmiş, örnekleme alınan okul yöneticilerine uygulanmıştır. Görüşmeler, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı arasında, katılımcıların tercihleri doğrultusunda yüz yüze ya da yazılı olacak biçimde gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler adayların da onayına başvurularak, ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmış ve görüşme bitiminde kaydedilen görüşmeler çözümlenmiştir. Bu şekilde veriler kaybolmamıştır. Nitel verilerin analizinde betimsel analiz tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; KKTC'deki meslek lisesi yöneticileri öğretmenlerin genel olarak öğrencilerle, meslektaşlarıyla, velilerle ve okul yönetimi ile olumlu ve seviyeli iv ilişkiler kurduğunu ifade etmiştir. Yaşanan sorunların büyük ölçüde sözleşmeli ve göreve yeni başlayan öğretmenlerin öğrencilerle samimi iletişim kurmasından ve formasyon eğitimi olmayanların da öğretmen olarak görevlendirme yapılmasından kaynaklandığını ifade edilmiştir. Yöneticiler öğrencilerin düşüncelerini açıkça ifade edebildiklerini, bu bağlamda en çok ayrımcılık ve olumsuz etki yaratan söylemlerle ilgili şikâyet aldıklarını ifade etmişleridir. Okul yöneticileri Milli Eğitim Bakanlığının açtığı hizmet içi eğitimlerin öğretmen gelişimi açısından yeterli düzeyde olmadığını ifade etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığının ders ve sınıf geçme sistemini basitleştirmesi, öğrencileri derslere ve öğretmen uyarılarına karşı duyarsızlaştırdığını ifade etmiştir. Okul yöneticileri eğitim sistemi içerisinde yaşanan herhangi bir sorunun, yakınlık ilişkileriyle çözümlenmeye çalışılmasının sorunları daha fazla büyütebildiğini ifade etmiştir. Yine öğretmenlerin okula uygun kılık kıyafetle gelmeleri gerektiğini ve bu bağlamda yasa ve tüzüklerin açıkla belirlenmesi gerektiğini ifade etmiştir. Yöneticilerin çoğunluğu yaşanan sorunları bireysel iletişim yoluyla çözmeye çalıştıklarını, çözüm bulunamadığı durumlarda yasal prosedürün uygulandığını ifade etmiştir. Bütün bu sorunlara karşılık okul yöneticileri düzenli aralıklarla öğretmenlik mesleğinin ödev ve sorumluluklarının hatırlatıldığı eğitimlerin düzenlenmesi gerektiğini ifade etmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the challenges faced by vocational high school administrators in Nortern Cyprus regarding the implementation of teacher's professional ethics principles. Identifying the issues experienced by school administrators in the context of the implenentation of teacher Professional ethics principles, evaluating ethics principles, evaluating and recising the principles of teacher pProfessional ethics, and organizing in-service training activities for their effective implementation can contribute to enhancing the overal education system. Indeed, no research has been found that evaluates the implementation of teacher Professional ethics principles by school administrators in Northern Cyprus. Therefore, it is anticipated that this study will shed light on similar research in the same field and contribute to future studies in this area.“Qualitative research”can be defined as a research method involving qualitative data collection techniques such as observation, interviews, and document analysis, aiming to reveal perceptions and events in a realistic and comprehensive manner within their natural context. Qualitative research adopts an interdisciplinary holistic perspective and interprets the research problem through an interpretive approach. The phenomena and events under study are examined within their own context and interpreted based on the meanings attributed by individuals. In this study, 21 school administrators were reached out to. The research employed a semi-structured interview form as the data collection tool, consisting of 14 questions developed by the researcher in line with the research objectives. The interview form was administered to school administrators selected through sampling. The interviews were conducted face-to-face or in written form based on the participants' preferences during the 2022-2023 academic year. With the participants' consent, the interviews were recorded using a voice recording device and analyzed after recording. This ensured the preservation of the data. Descriptive analysis technique was utilized for analyzing qualitative data. Based on the research findings, school administrators in Northern Cyprus stated that teachers generally establish positive and respectful relationships with students, vi colleagues, parents, and school management. The problems experienced are largely attributed to contract-based and newly appointed teachers struggling to establish close communication with students, as well as the assignment of teachers without formal pedagogical training. Administrators mentioned that students can express their thoughts openly, but they receive the most complaints about discriminatory and negative remarks. School administrators expressed that in-service training programs offered by the Ministry of National Education are not sufficient for teacher development. Additionally, simplifying the national education ministry's grading and promotion system has led to students becoming less responsive to classes and teacher warnings. Administrators believe that trying to resolve any problems within the education system through personal relationships can sometimes exacerbate the issues. They also emphasized the importance of teachers dressing appropriately for school, with clear guidelines provided by laws and regulations. Most administrators stated that they attempt to resolve these issues through individual communication, resorting to legal procedures when solutions cannot be found. Despite these challenges, school administrators recommended organizing regular training sessions to remind teachers of their duties and responsibilities in the teaching profession.