Evli bireylerin bağlanma stilleri, duygularını ifade etme düzeyleri ve evlilik doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 916363
  2. Yazar: FATMAGÜL SELCEN ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MANOLYA ÇALIŞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Duygularını İfade Etme, Evlilik Doyumu, Attachment Dimensions, Emotional Expression, Marital Satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırmada, evli bireylerin bağlanma boyutları, duygularını ifade etmeleri ve evlilik doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan 388 evli birey katılmıştır. Bu kişilere kartopu örnekleme yoluyla ulaşılmıştır. Veri toplama aşamasında katılımcılara sırasıyla Sosyodemografik Bilgi Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II, Duygularını İfade Etme Ölçeği ve Evlilik Yaşamı Ölçeği uygulanmıştır ve yapılan analizler SPSS 26 ile analiz edilmiştir. Araştırmada demografik değişkenler (cinsiyet, çalışma durumu, yaş, eğitim düzeyi, eşin eğitim düzeyi, evlenme biçimi, evlenilen yaş, evlilik süresi, çocuk sayısı, hayatları boyunca yapılan evlilik sayısı, yaşanılan yer) ile bağlanma alt boyutları, duyguları ifade etme alt boyutları ve evlilik doyumu düzeyleri arasında anlamlı sonuçlar bulunmuştur. Bağlanmanın ve duyguları ifade etmenin evlilik doyumunu yordadığı sonucu elde edilmiştir. Evlilik doyumunun yordanması; kaçınma alt boyutları tarafından negatif ve olumlu duyguları ifade etme alt boyutları tarafından pozitif yöndedir. Fakat; kaygı alt boyutları, yakınlık ve olumsuz duyguları ifade etme alt boyutlarının bir etkisi olmadığı bulunmuştur. Araştırma sonucunda, ileride yapılacak olan çalışmalara faydalı olabilecek öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the relationship between attachment dimensions of married individuals, their emotional expressions and their marital satisfaction. 388 people participated in the survey. During the data collection phase, the Sociodemographic Information Form, the Experiences in Close Relationships Inventory II, the Expression of Emotions Scale, and the Marriage Life Scale were applied to the participants and the data was analyzed with SPSS 26. As a result of the findings obtained, significant results were found in demographic variables (gender, employment status, age, education level, spouse's education level, marriage type, age at marriage, duration of marriage, number of children, number of marriages throughout their lives, place of residence), attachment sub-dimensions, emotion expression subdimensions and marital satisfaction levels. According to the findings obtained; It was concluded that attachment and expressing emotions predicted marital satisfaction. Prediction of marital satisfaction; It was negatively by the avoidance sub-dimensions and positively by the expressing positive emotions sub-dimensions. But; It was found that the sub-dimensions of anxiety, intimacy and expressing negative emotions had no effect. As a result of the research, suggestions were made that may be useful for future studies.