18 yaş altında ve üstünde evlenen bireylerin psikolojikkırılganlık, psikolojik dayanıklılık, psikosomatik belirtileraçısından karşılaştırılması
Comparison of i̇ndividuals who get married under and over 18 in terms of psychological fragility, psychological endurance, psychosomatic symptoms
- Tez No: 916406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Erken Evlilik, Psikolojik Kırılganlık, Psikolojik Dayanıklılık, Psikosomatik Belirtiler, Early Marriage, Psychological Fragility, Psychological Strength, Psychosomatic Symptoms
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Baku State University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı 18 yaş altında ve üstünde evlenen bireylerin psikolojik kırılganlık, psikolojik dayanıklılık, psikosomatik belirtiler açısından karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın evrenini, Van ili ve çevresinde ikamet eden 18 yaşından önce ve sonra evlenmiş kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmanın yöntemi nedensel karşılaştırma modelidir. Örneklemi ise amaca yönelik örnekleme yöntemlerinden benzeşik örnekleme yöntemi ile 385 kişiden oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla Sosyo- Demografik Bilgi Formu, Psikolojik Kırılganlık Ölçeği, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve SCL-90 Belirti Tarama Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgusunda 18 yaşından sonra evlenen katılımcılarda, psikosomatik puan ortalamaları ile psikolojik kırılganlık ve psikolojik sağlamlık puanları arasında düşük düzeyde pozitif yönlü ilişkiler bulunmuştur. Bununla birlikte psikolojik sağlamlık ve kırılganlık birlikte psikosomatik ile anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca psikolojik sağlamlık ve psikolojik kırılganlık psikosomatiği pozitif yönde etkilemektedir. Buna göre 18 yaşından sonra evlenen katılımcılarda, psikolojik sağlamlık ve kırılganlık arttıkça psikosomatik belirtilerin de arttığı gözlenmiştir. Bununla beraber daha sonraki araştırmalarda erken evliliklerin olumsuz sonuçlarını açığa çıkarmak ve önlemek adına toplumu psikolojik, sosyolojik ve eğitim konularında bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare individuals who marry under the age of 18 in terms of psychological fragility, psychological resilience, and psychosomatic symptoms. The universe of the research consists of women who were married before and after the age of 18, residing in the province of Van and its environs. The method of the research is the causal comparison model. The sample, on the other hand, was formed from 385 people with the homogeneous sampling method, which is one of the purposeful sampling methods. Socio-Demographic Information Form, Psychological Vulnerability Scale, Brief Psychological Resilience Scale and SCL-90 Symptom Screening Scale were used to collect data in the study. In the findings of the study, low-level positive correlations were found between psychosomatic mean scores and psychological fragility and resilience scores in participants who got married after the age of 18. However, a significant relationship was found between resilience and vulnerability and psychosomatics. In addition, psychological resilience and psychological vulnerability affect psychosomatics positively. Accordingly, it was observed that as psychological resilience and vulnerability increase, psychosomatic symptoms also increase in participants who got married after the age of 18. However, in future research, studies can be carried out to raise awareness of the society on psychological, sociological and educational issues in order to reveal and prevent the negative consequences of early marriages.